Zmiana decyzji usługi specjal. - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 kwie 2014, 11:40

Proszę o udzielenie odpowiedzi, jak wy byście zrobili w tej sytuacji:

Rodzina 3 osobowa: rodzice i pełnoletni niepełnosprawny syn, który ma przyznane usługi specjalistyczne od stycznia 2014 do grudnia 2014. Teraz w marcu jego matka zgłosiła, że uległ zmianie dochód z renty syna więc przyniosła mi odcinek i dochody swoje czyli świadczenie pielęgnacyjne oraz zaświadczenie za m-c marzec od męża z zakładu pracy. Po przeliczeniu dochód przekroczył te 10% wiec muszę zmienić decyzje od 1 kwietnia?

Ale przede wszystkim chodzi mi o to czy muszę sprawdzić od kiedy dochód męża uległ zmianie? bo przy składaniu wniosku w styczniu brałam dochód za grudzień 2013. Podejrzewam, że od stycznia 2014 więc, jak przeliczę ten dochód za styczeń i luty i okaże się , że przekracza też to muszą nadpłacić za usługi... czy zmienić od kwietnia i nie dochodzić poprzednich miesięcy???

Pomóżcie......
Lindaa

Napisano: 10 kwie 2014, 12:11

jeżeli masz zaświadczenie za marze to zmieniaj już od kwietnia a nie dochodź stycznia czy lutego, u nas przy specjalistycznych usługach całkowicie zwalnia się z odpłatności i tak są już pokrzywdzeni przez los.
ewi

Napisano: 10 kwie 2014, 14:29

Moźe ktoś jeszcze doradzi....
Lindaa

Napisano: 10 kwie 2014, 15:11

Uważam , że skoro zmiana dochodu od marca to zmieniasz od kwietnia. Wcześniejszych dochodów nie masz wiec brak jest podstaw do podejmowania działań w kierunku zmiany decyzji. U nas za specjalistyczne usługi również zwalnialiśmy z odpłatności do czasu gdy musieliśmy się tłumaczyć dlaczego brak jest dochodów do odprowadzenia do budżetu, teraz naliczamy odpłatność tak jak wskazuje tabela w rozporządzeniu
Jaga 12

Napisano: 11 kwie 2014, 10:40

Bo w zasiłkach stałych jak dostanie np. rentę to się cofamy i dlatego sama nie wiem jak postąpić....
Lindaa

Napisano: 11 kwie 2014, 15:11

Zmień od kwietnia i się nie pałuj. Niech napisze ze zmiana dochodu od marca i luz. 8-)
Wredna1

Napisano: 11 kwie 2014, 16:35

W tej sytuacji zmiana decyzji w zakresie odpłatności od kwietnia. Ponadto badasz sytuację dochodową rodziny za styczeń i luty, jeżeli dochody nie uległy zmianie to po prostu jest ok,natomiast jeżeli dochód uległ zmianie powyżej 10% i to miało też wpływ na wyższą odpłatność(tabela) wtedy dochodzić zwrotu. ;)
wwz

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x