Mam podobne doświadczenia. Liczy się stan faktyczny i cel ustawy.
i tego jest na kopy przy wszystkich kolejnych dodatkach od węglowegoWyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie z dnia 29 stycznia 2024 r., III SA/Kr 1085/23
Teza
Warunkiem koniecznym do przyznania refundacji kwoty odpowiadającej podatkowi VAT za dostarczone paliwa gazowe jest sam fakt ujawnienia głównego źródła ogrzewania w Centralnej Ewidencji Emisyjności Budynków, niezależnie od daty jego zgłoszenia w CEEB.
Jeśli jest krzyżyk to ja bym się nie czepiała. Osoba przyjmująca deklarację powinna to sprawdzić czy jest 14 dni czy nie ma.gopsbasia pisze: ↑16 sie 2024, 8:51Czyli jeżeli w momencie podejmowania decyzji w CEEB widnieje deklaracja, z której wynika, że głównym źródłem ogrzewania jest źródło zasilane energią elektryczną i w deklaracji zaznaczony jest krzyżyk, że dotyczy źródła ciepła uruchomionego po 1 lipca 2021 r., to przyznajemy podwyższony bon, choćby deklaracja była złożona w tym samym dniu, co podjęcie decyzji?
Należy podkreślić, że bon energetyczny w podwyższonej wysokości przysługuje obywatelom, którzy są świadomymi odbiorcami energii elektrycznej i którzy podjęli działania nie tylko obniżające rachunki za tę energię, ale i chroniące środowisko. Celem ustawodawcy było również promowanie tych, którzy wypełniają swoje obywatelskie obowiązki i prawa. Dlatego zgłoszenie w terminie do bazy CEEB nowego głównego źródła ogrzewania było ustawowym obowiązkiem nałożonym na gospodarstwa domowe.
pierwsze zdanie standardowe ale drugie zwykle pisali o organie właściwymMinister Klimatu i Środowiska nie jest organem uprawnionym do dokonywania wiążącej wykładni prawa powszechnie obowiązującego. W indywidualnych sprawach może to uczynić jedynie sąd powszechny.