zmiana do ustawy o rehabilitacji z 25 września 2024 - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 10    [ Posty: 91 ]

Napisano: 14 paź 2024, 8:50

Ja będę czekać, aż przyniosą zaświadczenie. Bez tego nie wiem, czy ktoś złożył wniosek w wymaganym terminie i czy w ogóle go złożył. A jak ma szybko wydane orzeczenie i składa odwołanie, to też potrzebuję potwierdzenia. A jak nie składa odwołania, to jak ma orzeczenie nowe to i tak musi złożyć nowy wniosek. Więc tak czy siak osoba powinna zgłosić się z jakimś dokumentem :)
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 14 paź 2024, 12:25

czy pobrane z EKSMOON/empatia dane o nowym orzeczeniu (nieostatecznym) - na którym widnieje data złożenia wniosku na komisję - plus zaświadczenie, że strona złożyła odwołanie od orzeczenia w terminie - wyczerpuje wymóg zapisu:

[...] wszczyna się z urzędu na podstawie danych z systemu, o którym mowa w art. 6d ust. 1 ustawy zmienianej w art. 1, lub danych z zaświadczenia, o którym mowa w art. 6bb ust. 3 ustawy zmienianej w art. 1.

???
Kr.
Referent
Od: 12 sty 2015, 16:25
Zajmuję się:

Napisano: 14 paź 2024, 13:09

Ja Wam powiem, że są lepsze kwiatki... System Eksmoon pokazuje mi nową datę ważności orzeczenia na 31.03.2025r. a osoby nie złożyły wniosku do Powiatowego Zespołu! Tknęło mnie przy jednej osobie bo sama powiedziała że nie złożyła wniosku, po telefonie do PZON wyszło tak jeszcze 3 osobom.. Nie potrafili wyjaśnić skąd taka sytuacja i mają także ustalać skąd takie rozbieżności. Weryfikowałam wszystkich którym wydłużałam prawo do 30.09.2024r. i część miała że nie występują w eksmoon a część nowe daty ważności orzeczenia
czargo
Stażysta
Od: 16 gru 2014, 10:54
Zajmuję się:

Napisano: 14 paź 2024, 16:14

Pojawiają się też nagminnie błędy polegające na przedłużeniu w systemie okresu ważności nie tylko ostatniego orzeczenia ale także poprzednich, które nie miały prawa zostać przedłużone z powodu wydania następnego orzeczenia w czasie COVIDu. Wówczas pojawiają się komunikaty o wielu orzeczeniach, chociaż jeszcze kilka dni temu osoba nie miała w systemie żadnego aktualnego orzeczenia.

Zamiast uporządkowania i uproszczenia systemu orzecznictwa został wszystkim zafundowany chaos i dezorganizacja:
- komisje nie wyrabiają, bo muszą wystawiać dodatkowo zaświadczenia i ustalać, które i czy aby na pewno orzeczenia uległy przedłużeniu, muszą też odpowiadać na lawinowe zapytania i telefony z gmin,
- liczba odwołań i obciążenie WZON rośnie, bo odwołania są składane tylko po to aby przedłużyć okres pobierania świadczeń,
- system EKSMOON nie działa jak powinien z poprawkami przygotowanymi w pośpiechu a nasze systemy mają bardzo ograniczony dostęp,
- przedłużenie okresu ważności orzeczeń w większości powiatów nie ma większego sensu, bo okres oczekiwania na orzeczenie w normalnych okolicznościach nie trwa dłużej niż 2-3 miesiące (u nas zwykle ok. 1 miesiąca),
- poświęca się czas i środki na decyzję zmieniającą, a po kilku dniach osoba przychodzi z nowym orzeczeniem,
- nie tylko dla nas ale przede wszystkim dla pracodawców i wielu innych instytucji ustalenie, do kiedy orzeczenie było ważne, będzie koszmarne i pracochłonne, czeka nas comiesięczne sprawdzanie wszystkich, którym przedłużono prawo do określonych świadczeń oraz którym prawo to powinno zostać przedłużone - a ustalić trzeba nie tylko, czy jest nowe orzeczenie ale czy stało się ostateczne, czy wniesiono odwołanie itd.,
- znowu będzie wiele przypadków nienależnych świadczeń, gdzie osoby nie poinformują o nowym orzeczeniu.

Ciekawe są też zapowiedzi o kolejnych zmianach, np. o uchylaniu przez PZON poprzednich orzeczeń, jeżeli wydane zostanie nowe orzeczenie w przypadku zmiany stanu zdrowia. Jak się to będzie miało do wydanych na podstawie orzeczeń decyzji o przyznaniu świadczeń. Jak się dowiemy o uchyleniu orzeczenia. I znowu kolejne nienależne świadczenia do zwrotu.
JLP
Referent
Od: 31 mar 2017, 11:17
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 15 paź 2024, 8:58

nic dodać :!:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 15 paź 2024, 9:09

Czy ktoś może tak w skrócie opisać co teraz mamy robić? decyzje poprzedłużane do września na podstawie ustawy z 19 grudnia 2023.
Przedłuzać z urzędu ale mając zaświadczenie z PZON ze złozyłą tam wniosek? juz nic nie rozumiem:(
Emilkaa
Praktykant
Od: 02 sie 2016, 9:00
Zajmuję się:

Napisano: 15 paź 2024, 9:54

Najpierw zweryfikowałam osoby w Eksmoon, już teraz wiem, że niektórzy błędnie mają zmienioną datę ważności orzeczenia. Mimo tego, że nie musimy zawiadamiać o wszczęciu to wysyłam do ludzi pismo o wszczęciu z prośbą o przedłożenie zaświadczenia z PZON. Wiem że to naciągane ale innego pomysłu nie mam. Ludzie mnie zjedzą jak najpierw im dam a potem będę chciała zwrot. Jeżeli mi nie przyniosą to najwyżej wyślę pismo do PZON o udostępnienie danych. Tym którzy mi powiedzą że faktycznie nie złożyli wniosku o nowe orzeczenie - umorzę postępowanie w sprawie zmiany decyzji.
czargo
Stażysta
Od: 16 gru 2014, 10:54
Zajmuję się:

Napisano: 15 paź 2024, 10:05

czargo pisze:
14 paź 2024, 13:09
Ja Wam powiem, że są lepsze kwiatki... System Eksmoon pokazuje mi nową datę ważności orzeczenia na 31.03.2025r. a osoby nie złożyły wniosku do Powiatowego Zespołu! Tknęło mnie przy jednej osobie bo sama powiedziała że nie złożyła wniosku, po telefonie do PZON wyszło tak jeszcze 3 osobom.. Nie potrafili wyjaśnić skąd taka sytuacja i mają także ustalać skąd takie rozbieżności. Weryfikowałam wszystkich którym wydłużałam prawo do 30.09.2024r. i część miała że nie występują w eksmoon a część nowe daty ważności orzeczenia
potwierdzam - u mnie już kilka takich przypadków
Kr.
Referent
Od: 12 sty 2015, 16:25
Zajmuję się:

Napisano: 15 paź 2024, 10:20

czy ktoś ma wzórdecyzji przedłużającej ZP/ŚP?
karolina09
Podinspektor
Od: 12 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: SR, FA, SW

Napisano: 15 paź 2024, 10:40

ja sama z urzędu nie robię, jak ktoś przyjdzie z zaświadczeniem to będę przedłużać
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Starszy referent
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Strona 4 z 10    [ Posty: 91 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x