czy w podstawie prawnej przedłużenia świadczenia pielęgnacyjnego na starych zasadach - powołujemy się na art. 63 ust. 1 czy 3 ustawy o świadczeniu wspierającym. Nie mam wniosku tylko zaświadczenie z powiatowego zespołu
podpowiedzcie proszę jaka podstawa prawna do decyzji w sprawie zasiłku pielęgnacyjnego dla wniosku złożonego na początku października z zaświadczeniem zoon?
wniosek o zasiłek pielęgnacyjny z początku października zaświadczenie zoon z końca września
jest aktualizacja sygnity: "1. Poprawa warunku sprawdzającego datę złożenia wniosku i datę wydaniu nowego orzeczenia podczas wydawania decyzji dotyczących świadczenia pielęgnacyjnego wg brzmienia obowiązującego do 31 grudnia 2023 r., gdy decyzja jest wydawana na podstawie zaświadczenia potwierdzającego złożenie wniosku o wydanie kolejnego orzeczenia."
Dzień dobry, mam sytuację, że Pani pobierała śp na starych zasadach do 30.09.24. Pani złożyła wniosek na komisję o wydanie nowego orzeczenia dla dziecka powyżej 16 r.ż.( wtedy jeszcze byli pominięci do przedłużeń 16- latkowie). Pani uznając, że dziecko nie otrzyma stopnia znacznego od 1 .10.2024 podjęła zatrudnienie. Aktualnie pracuje. Weryfikowałam osobę i dziecko ma w systemie,że istnieją dwa orzeczenia. Domyślam się ,że została przedłużona ważność starego orzeczenia. I myślę, że Pani do śp na starych zasadach już się nie kwalifikuje do przedłużenia śp, żeby zachowała ciągłość bo pracuje ale czy biorąc pod uwagę ,że stare orzeczenie jest nadal ważne to czy może złożyć wniosek na nowych zasadach , dołączając orzeczenie i zaświadczenie ( z eksmoon nie ma informacji jaki nr, data i do kiedy ważne orzeczenie) i wtedy przyznać jej prawo do świadczenia normalnie decyzją przyznającą czy to zupełnie odpada?
Druga sprawa to czy posiłkujecie się eksmoon do przedłużeń? U mnie poza informacja najczęściej,że są zarejestrowane dwa orzeczenia aktywne w dniu to u wielu osób nie ma nic poza taką informacją. Bo nawet trudno stwierdzić co to za drugie orzeczenie (domyślam się ,że przedłużenie nakłada się z tym co traciło ważność) ale mogę też przypuszczać ,że to jest wydane nowe orzeczenie.
Pozdrawiam
Zweryfikuj po numerze orzeczenia (tego starego) to powinna przyjść informacja zwrotna, w której będzie data ważności orzeczenia już nie do 30.09.2024, a do 31.03.2025. Jak nie będzie to dla mnie jest równoznaczne, że osoba nie złożyła wniosku w odpowiednim terminie. Dla pewności można to jeszcze zweryfikować z samą zainteresowaną lub z Powiatowym Zespołem.
Czyli teraz, już zawsze, będziemy sprawdzać każdego komu się skończyło orzeczenie i jak się okaże że złożył nowy wniosek w PCPR to z urzędu przedłużymy mu zasiłek?
no własnie?
teraz mamy sprawdzać komu się kończy w październiku, listopadzie itd... no i czy na komisję złożyli