Zmiana dochodu po prawomocnej decyzji - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 23 wrz 2022, 19:53

Pani ma przyznany dodatek maj - październik 2022, dzisiaj przed zamknięciem przyszła poinformować, że podając dochody zapomniała o stypendium córki z uczelni wyższej i ona teraz chciałaby to naprostować.

Podczas składania wniosku Pani wypełniła oświadczenie z art. 233 KK, że córka nie otrzymuje stypendium.
Pełnoletnia córka również napisała takie oświadczenie, że nie otrzymuje stypendium ani innych dochodów.

Pani nie chce zrezygnować z dodatku, tylko aby został ponownie przeliczony,a ona zwróci różnicę.

Jak to rozwiązać?

Poprzedni pracownik UM który przyjmował i rozpatrywał wniosek, twierdzi, że nie miał jak sprawdzić czy córka otrzymuje stypendium. W MOPS brak informacji na temat rodziny. "Co miałam dzwonić po wszystkich uczelniach w kraju?" ;)
SebastianK
Praktykant
Od: 10 sie 2022, 22:04
Zajmuję się: DM

Napisano: 26 wrz 2022, 11:43

sposoby sa 2.
I.
Art. 155 kpa[Uchylenie lub zmiana decyzji a prawa nabyte] Decyzja ostateczna, na mocy której strona nabyła prawo, może być w każdym czasie za zgodą strony uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, jeżeli przepisy szczególne nie sprzeciwiają się uchyleniu lub zmianie takiej decyzji i przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony; przepis art. 154 § 2 stosuje się odpowiednio.
strona powinna złożyć podanie z prośbą o uchylenie decyzji przyznającej świadczenie;
jak wynika z ww. cytowanego przepisu, muszą być spełnione 3 warunki łącznie tj.
1. z treści złożonego podania musi jasno wynikać, że jest zgoda strony na uchylenie,
2. przepisy szczególne nie sprzeciwiają się uchyleniu lub zmianie takiej decyzji,
3. przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony.

dodatek zapewne będzie mniejszy więc można wypłatę październikową skorygować o różnicę i gotowe ;)

2. wznowić postępowanie ze:
Art. 145 [Podstawy]
§ 1. W sprawie zakończonej decyzją ostateczną wznawia się postępowanie, jeżeli:
5)
wyjdą na jaw istotne dla sprawy nowe okoliczności faktyczne lub nowe dowody istniejące w dniu wydania decyzji, nieznane organowi, który wydał decyzję;
moim zdaniem więcej roboty ;)

jeśli babeczka chętna to lepszym rozwiazaniem wydaje się być sposób 1. ;)
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34

Napisano: 26 wrz 2022, 15:40

Rozumiem dziękuję. Pani raczej będzie współpracować tylko trochę boi się odpowiedzialności z 233 KK, bo chyba ktoś ją nastraszyl :P

A jeszcze pytanie na przyszłość: Jaką mam możliwość weryfikacji tych stypendiów z uczelni wyższej? Bo z tego co mi poprzedniczka tłumaczyła, to praktycznie żadną i mam się opierać na oświadczeniach.
SebastianK
Praktykant

Napisano: 27 wrz 2022, 8:16

A jeszcze pytanie na przyszłość: Jaką mam możliwość weryfikacji tych stypendiów z uczelni wyższej? Bo z tego co mi poprzedniczka tłumaczyła, to praktycznie żadną i mam się opierać na oświadczeniach.
u nas dla potwierdzenia dochodów wymagamy zaświadczeń
co prawda strona wypełnia deklarację o wysokości dochodów i nie musi załaczać zaświadczeń potwierdzających ww. dochody, natomiast zgodnie z :

art.7 ust. 14 Osoba korzystająca z dodatku mieszkaniowego jest obowiązana przechowywać dokumenty, o których mowa w ust. 13, przez okres 3 lat od dnia wydania decyzji o przyznaniu tego dodatku.

także na jedno wychodzi...
u nas praktyka jest taka żeby uniknąć wznowień postępowań przy składaniu wniosku strona musi mieć udokumentowane dochody na podstawie których została wypełniona deklaracja
brodafix
Podinspektor

Napisano: 28 wrz 2022, 10:44

Rozumiem, a co w sytuacji jeśli osoba wypełnia oświadczenie że nie ma stypendium z uczelni, a jednak istnieje podejrzenie że może je otrzymywać. Jak to weryfikujemy?

Zaświadczenia o niepobieraniu nie przyniesie, bo powie ze nie chodzi, bo nie ma obowiązku. Mój poprzednik twierdzi, że nie ma żadnej możliwości weryfikacji tego, ale wolę się upewnić.
SebastianK
Praktykant

Napisano: 28 wrz 2022, 15:20

Rozumiem, a co w sytuacji jeśli osoba wypełnia oświadczenie że nie ma stypendium z uczelni, a jednak istnieje podejrzenie że może je otrzymywać. Jak to weryfikujemy?
na podstawie czego to podejrzenie? bo pracownikowi się wydaje?
brodafix
Podinspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x