zmiana dps - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 28 mar 2011, 12:27

osoba umieszczona postanowieniem sadu w dps, w postanowieniu nie byl wskazany konkretny dom, po kilku miesiacach mieszkancowi sie nudzi i skalda podanie o umieszczenie go w innym dps..czy mam na nowo wysylac uzgodnienia czy ..no wlasnie jak byscie zrobili;)
~mgops

Napisano: 28 mar 2011, 22:15

musi to być odpowiedni typ domu
~mikka

Napisano: 01 kwie 2011, 12:59

jest odpowiedni ale trzeba czekac 3 lata, no i drugie pytanie czy zalatwiam to ja czy pspr wlasciwy ze wzgedu na polozenie domu w ktorym obecnie przebywa pan
~mgops

Napisano: 01 kwie 2011, 20:22

Domniemam że osobę umieszczono sądownie bez jego zgody. Mieszkaniec winien złożyć wniosek o przeniesienie do Dyrektora dps. On w trybie KPA przekazuje go do PCPR-u właściwego dla pobytu mieszkańca dps-u. Jeżeli mieszkaniec wskazał dom gdzie chce zamieszkać to pcpr wysyła zapytanie do pcpr-u właściwego dla domu wskazanego przez mieszkańca. No i spokojnie czeka na decyzję o umieszczeniu.
~bogdan

Napisano: 03 kwie 2011, 0:02

Jak przebywa na nowych zasadach to zgode musi wyrazić gmina, bo to przeważnie gmina płaci najwięcej i nie musi się zgodzić np na droższy dps. Ustawa mówi że kieruje się do dps najbliżej miejsca zamieszkania.
~mikka

Napisano: 06 kwie 2011, 13:52

Z tego co piszesz to sam chce zrezygnować. Wychodzi na to, że nie ma opiekuna prawnego. Więc jeżeli Sąd postanowił umieścić go w DPS bez jego zgody to pewnie Klient nie był sam wstanie decydować sam o sobie. Więc dziwi mnie teraz to, że chce iść do innego Domu, że jest na tyle sprawny intelektualnie żeby decydować o sobie. Napisz coś więcej o jego stanie zdrowia.
~Maciek

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x