Witam mam pytanie jak robicie u Was w ośrodkach ? chodzi o zmianę formy płatności z gotówki na konto czy odwrotnie czy robicie to decyzją jak mam wpisane że płatność na konto a teraz klient chce gotówkę odebrać to muszę zmienić decyzje pierwotną. Jak możecie podajcie jakieś przepisy gdzie szukać że nie muszę zmieniać decyzji.
my wydajemy decyzję zmieniającą za zgodą strony (155 kpa) robimy to dlatego, że w decyzji macierzystej dokładnie określamy sposób wypłaty tj. numer rachunku bankowego, wypłata w kasie OPS lub przekaz pocztowy.
moim zdaniem jest to bardzo czytelne, wiadomo od kiedy i na jakiej podstawie nastąpiła zmiana sposobu wypłaty.
A czy są na to jakieś przepisy bo do tej pory nie zmieniałam decyzji z śr i z fa ale koleżanki z pomocy zaczęły zmieniać i do nas się szefowa zaczęła czepiać że też musimy a teraz nawet prawnik kazał nam zmienić decyzję bo mamy marnotrawienie środków i będzie zmiana na formę rzeczową.
Elmer pisze:wypłata jest czynnością materialno-techniczną.
W rozstrzygnięciu decyzji nic się nie zmienia
dokładnie tak .. ja mam taki zapis w decyzji:
Przyznane świadczenie wypłacane będzie w terminie do 30 dnia każdego miesiąca na wskazane przez Panią konto lub w kasie Banku xxxxxxx Oddział w xxxxxxxxx.
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
zawsze możecie to zmienić ... .. ja mam takich ludzi, że ciągle zmieniają konto na gotówkę, gotówkę na konto, konto na konto ...
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
dla mnie jest to taka sama zmiana jak zmiana decyzji w związku ze zmianą nazwiska wnioskodawcy, nazwiska dziecka, imienia dziecka - bo i takie przypadki mieliśmy