Musze zrobić utratę dochodu ( praca zostaje umowę zlecenia utracam bo od stycznia ma nową czyli doliczam luty 2015 ) zaliczka 1433 jest wyższa niż kwota naleznego podatku 1428 różnica 5 zł. Jak zrobię takie mam wyjasnienia z Uw od dochodu to kwota podatku jest wyższa niż kwota zaliczki czyli nie realnie to wychodzi. CZy zrobic to proporcjolanie od zaliczki.
podatek należny rozlicz proporcjonalnie do dochodów
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
nie przejmowalabym sie tym:) masz na pismie, ze w ten sposob masz wyliczac podatek - to wyliczasz ( ja nie mam takich wytycznych ale tez tak licze) ..nie mam zdania co do tego jak jest poprawnie, ale od poczatku liczylam w ten sposob i sie tego trzymam (grunt to konsekwencja;-))
w takich przypadkach
dochód z umowy zlecenia mnożę przez łączny podatek i dzielę przez łączny dochód
dochód z umowy o pracę mnożę przez łączny podatek i dzielę przez łączny dochód
i w ten sposób mam wyliczony podatek (proporcjonalnie) do każdej formy zatrudnienia
Tez tak robię ale zaliczka z pracy wynosi 1160 zł a jak proporcjalnie oblicze do dochodu wynosi 1360 zł czyli jest wyższa nie ma to odzwierciedlenia w zaliczce. Ale pewnie tak bedę liczyć bo do tej pory liczyłam do zaliczki teraz zanczne do dochodu choc to nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości.
pamiętaj, że zaliczka to zaliczka .. jest to co innego niż podatek należny
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Wiem ewalu ale skoro zaliczki spracy maił 1169 a dochód 20595,28 ze zlecenia 264 dochód 1440. Nalezny podatek 1428 . Obliczając z dochodu 20595,28*1428/22035,28=1334,68 a zaliczka z pracy wniosła 1169 zł
a pewna jesteś, że jakby rozliczał się tylko z pracy to nie musiałby dopłacić ?