Zmiana formy wypłaty 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 30 lis 2020, 10:44

Mam przypadek, że rodzice nie płacą za pobyt i wyżywienie dziecka w internacie w dniach nauki szkolnej. Szkoła prosi nas o interwencję. Chcę zmienić sposób wypłaty 500+ na opłatę do placówki w której przebywa dziecko ( nie całodobowej opieki. Ma ktoś z Was doświadczenie z taką sprawą? Po braku wywiadu środowiskowego chcę zrobić wszczęcie i decyzję zmieniającą formę wypłaty. Proszę o porady doświadczonych w podobnym temacie.
MMMgops
Stażysta
Od: 26 lip 2020, 13:19
Zajmuję się: SR/SW/DO

Napisano: 01 gru 2020, 12:33

Nie możesz samowolnie przelewać 500+ do placówki, zamiast rodzicom. I szkoła nie może też od ciebie żądać interwencji. Szkoła może co najwyżej zaproponować rodzicom, żeby na część środków z 500+ złożyli do ciebie dyspozycję o przelew na konto szkoły. I wtedy na prośbę rodziców przelewasz jakąś kwotę miesięcznie. Ewentualnie jeśli szkoła zgłosi do Ciebie, że środki na 500+ są marnotrawione, to wnosisz o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego.
agawa
Referent
Od: 16 gru 2016, 13:04
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, refundacja podatku VAT

Napisano: 03 gru 2020, 11:43

Dzięki za odpowiedź. Oczywiście nic nie robię samowolnie i wiem o tym wszystkim co mi napisałaś. Nie miałam doświadczenia z taką sprawą i myślałam, że ktoś kto miał zmianę formy wypłaty, gdy jest marnotrawienie oraz brak chęci udzielenia wyjaśnień przez rodziców dziecka - napisze jak taką sprawę załatwia w swoim ośrodku.
MMMgops
Stażysta

Napisano: 03 gru 2020, 15:12

Mieliśmy zgłoszenia np. ze szkoły czy przedszkola, że rodzice nie płacą za pobyt dzieci i żebyśmy coś z tym zrobili. Telefonicznie informowaliśmy, że mamy związane ręce: nie mamy narzędzi prawnych, aby przelewać im część środków na zadłużenie, niech sami spróbują wezwać tych ludzi i im to zaproponować pod groźbą utraty miejsca w przedszkolu, czy odmowy wydawania posiłków. Kilka przypadków u nas dotyczyło zadłużenia mieszkania i wówczas tym ludziom groziła eksmisja, także sami nam zaproponowali (za sugestią przedsiębiorstwa mieszkaniowego) comiesięczny przelew części środków z 500+ na to zadłużenie. Co też uczyniliśmy zmieniając kwotę w planie wypłat i odrębnym pismem do referatu budżetowo-księgowego prośba o przelew na konto przedsiębiorstwa mieszkaniowego.
agawa
Referent

Napisano: 04 gru 2020, 11:14

Dzięki, a czy wnioskodawca dostał zmianę informacji/decyzji?
MMMgops
Stażysta

Napisano: 04 gru 2020, 12:43

Nie robiliśmy zmiany decyzji, tylko dołączyliśmy podanie wnioskodawcy o przelew części środków na opłaty za mieszkanie do akt i zmodyfikowaliśmy plan wypłat zmieniając kwotę do wypłaty. Każdego miesiąca pismo do BK z prośbą o przelew do przedsiębiorstwa mieszkaniowego.
agawa
Referent

Napisano: 04 gru 2020, 14:35

Dziękuję bardzo za wszystkie pomocne informacje.
MMMgops
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x