Zmiana kryteriów w pomocy społecznej od stycznia 2022r. - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 01 gru 2021, 22:26

A jak robicie z Wywiadami Plus? Czy myśleliście nad tym aby w grudniu zlecić sobie wywiady na usługi, ośrodki, posiłki - opisać je tam gdzie można i czekać z autoryzacją do stycznia? Tylko zastanawiam się czy aktualizacja Wywiad Plus przy zmianie kryterium nie spowoduje, że wywiady zlecone i opisane na zapas w grudniu znikną lub opis oceny sytuacji - czy też kryterium dochodowe zostanie z 2021 i aktualizacja nie zmieni go na to nowe z 2022 r.? Jak myślicie?
Pan Opieka
Praktykant
Od: 01 gru 2021, 22:21
Zajmuję się: PS

Napisano: 02 gru 2021, 9:57

Pan Opieka pisze:
01 gru 2021, 22:26
A jak robicie z Wywiadami Plus? Czy myśleliście nad tym aby w grudniu zlecić sobie wywiady na usługi, ośrodki, posiłki - opisać je tam gdzie można i czekać z autoryzacją do stycznia? Tylko zastanawiam się czy aktualizacja Wywiad Plus przy zmianie kryterium nie spowoduje, że wywiady zlecone i opisane na zapas w grudniu znikną lub opis oceny sytuacji - czy też kryterium dochodowe zostanie z 2021 i aktualizacja nie zmieni go na to nowe z 2022 r.? Jak myślicie?
Wywiady na pewno nie znikną, ale wszyscy czekamy na nowy zestaw słowników centralnych od Ministerstwa, który będzie zawierać nowe kwoty kryteriów. Jak się pojawią, to trzeba będzie wczytać do Pomostu i następnie wykonać synchronizację słowników między WYWIAD Plus, a POMOST Std. I ważne, żeby faktyczna data przeprowadzenia wywiadu była styczniowa, bo tylko wtedy będą nowe kwoty kryteriów.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 02 gru 2021, 11:30

katek pisze:
29 lis 2021, 10:02
ale usługi opiekuńcze czy posiłki są przyznane do końca 2021roku. Już od 2 stycznia 2022 dzieci będą jeść posiłki a opiekunki pójdą do dziadków na usługi. To kiedy jest czas na zrobienie wywiadów, wydanie decyzji, żeby wszystko było zgodne z kpa? Jak to technicznie rozegrać?
Usługi opiekuńcze możesz przyznać w grudniu od stycznia (wówczas w podstawie prawnej w decyzji nie powołujesz Rozporządzenia o kryteriach dochodowych), jedynie decyzję o odpłatności za te usługi robisz w styczniu, kiedy będą już nowe kryteria obowiązywać. (czyli dwie odrębne decyzje - jedna przyznająca usługi, druga o odpłatności).
Optima
Stażysta
Od: 10 mar 2017, 12:35

Napisano: 02 gru 2021, 11:48

Pamiętajcie też, żeby mieć aktualne wersje oprogramowania, którego używanie. W naszym przypadku są to WYWIAD Plus 10.1 i POMOST Std 3-31.1 gdyż tylko takie gwarantują zgodność wywiadów z aktualnym rozporządzeniem.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 06 gru 2021, 17:55

Optima pisze:
02 gru 2021, 11:30
katek pisze:
29 lis 2021, 10:02
ale usługi opiekuńcze czy posiłki są przyznane do końca 2021roku. Już od 2 stycznia 2022 dzieci będą jeść posiłki a opiekunki pójdą do dziadków na usługi. To kiedy jest czas na zrobienie wywiadów, wydanie decyzji, żeby wszystko było zgodne z kpa? Jak to technicznie rozegrać?
Usługi opiekuńcze możesz przyznać w grudniu od stycznia (wówczas w podstawie prawnej w decyzji nie powołujesz Rozporządzenia o kryteriach dochodowych), jedynie decyzję o odpłatności za te usługi robisz w styczniu, kiedy będą już nowe kryteria obowiązywać. (czyli dwie odrębne decyzje - jedna przyznająca usługi, druga o odpłatności).
Czy u was też czeka się na uchwałę budżetową gminy, aby zacząć wydawać decyzję w sprawie przyznania usług opiekuńczych na 2022 r.? Wg opinii radcy prawnego decyzje w sprawie usług na nowy rok można wydawać dopiero po przyjęciu budżetu przez gminę.
heymiss_er
Praktykant
Od: 18 lis 2021, 18:00
Zajmuję się: zs

Napisano: 07 gru 2021, 11:43

Czekamy. Przy czym jest to zadanie o charakterze obowiązkowym, więc chyba raz czy dwa zdarzyło nam się pracować na prowizorium.
Optima
Stażysta
Od: 10 mar 2017, 12:35

Napisano: 07 gru 2021, 18:13

A co robicie ze zmianami, które będą wynikały z wprowadzenia nowego ładu? Pod tym kątem też mamy weryfikować przyznane świadczenia? Skumulowało się to wszystko w jednym czasie i nie wiadomo od czego zaczynać :oops: :oops:
heymiss_er
Praktykant

Napisano: 08 gru 2021, 8:41

Plan mam taki od stycznia wysyłam do klientów zawiadomienia o wszczęciu postępowania, przeprowadzam aktualizację wywiadu cz. IV, biorę pod uwagę dochody z grudnia i wydaje decyzje z uwagi na zmianę kryteriów dochodowych.
Moje wątpliwości są tego rodzaju co w sytuacji gdy w styczniu np. 20.01 okaże się, że nasz klient ma wyższy dochód w związku ze zmianami wynikającymi z nowego ładu (wyższa kwota wolna od podatku) i netto ten dochód jest wyższy i przekracza 10%, a decyzji w spawie zmiany kryteriów dochodowych jeszcze nie wydałam? Wydaje decyzję np 25.01 w związku ze zmianami kryteriów dochodowych, a następnie znowu robię aktualizację wywiadu w zw. ze zmianą dochodu powyżej 10% i od lutego wydaje kolejną decyzję?

Tak samo z usługami opiekuńczymi?... w grudniu wydaję decyzję o przyznaniu, w styczniu wydaję decyzję ustalającą odpłatność wg dochodów z grudniu, a następnie znowu wszczynam postępowanie i zmieniam decyzję o odpłatności od lutego bo w styczniu dochód się zmieni np. o więcej niż 10% w związku z kwotą wolną od podatku?
Dobrze kombinuje czy mój tok myślenia jest błędny? Jestem nowa w pomocy społecznej i nie wiem jak się do tego zabrać, żeby nie robić dwa razy tej samej roboty.
heymiss_er
Praktykant

Napisano: 08 gru 2021, 8:57

heymiss_er pisze:
08 gru 2021, 8:41
Dobrze kombinuje czy mój tok myślenia jest błędny?
Bardzo dobrze kombinujesz, tak jak planujesz - będzie idealnie zrobione 8-)
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 08 gru 2021, 9:04

Serio będzie dobrze? Nie ma żadnej drogi na skróty? Nie musi być idealnie, chciałabym żeby było dobrze zrobione. Taki mam plan, ale boje się że ilość decyzji, które będę musiała wydać w związku ze zmianami kryteriów dochodowych mnie przerośnie i moje założenia co do działania okażą się nierealne. Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie co można zmienić, albo czego na pewno nie uda mi się zrobić, to bardzo proszę o radę.
Pracuje dopiero miesiąc w pomocy społecznej, a na samą myśl o tym co mnie czeka w styczniu i lutym robi mi się słabo.
heymiss_er
Praktykant

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x