zmiana kryterium! - Stypendia

Strona 1 z 5    [ Posty: 43 ]

Napisano: 23 cze 2015, 14:32

Mam pytanie odnośnie kryterium dochodowego. Z tego co wstępnie wiadomo od października zmienia sie wysokość kryterium dochodowego na osobę w rodzinie, dochód z 1 ha przeliczeniowego itp. Jak wygląda sprawa w stypendiach, skoro przyjmujemy wnioski do 15 września. Czy będzie trzeba potem od nowa przeliczać dochód? Orientuje się ktoś jak to będzie wyglądać?
OPS15

Napisano: 02 lip 2015, 13:30

???
xxxxx

Napisano: 02 lip 2015, 14:27

Wnioski rozpatrujemy w listopadzie, gdzie już wszystko będzie jasne (zmiany kryterium dochodowego w pomocy społecznej i zmiana wysokości zasiłku rodzinnego). We wrześniu wyliczamy na podstawie starego kryterium, a od października na podstawie nowego. Wysokość stypendium do października (jeżeli ktoś stosuje minimum przyznawania kwoty stypendium) wyliczamy od kwoty 106, a od listopada od nowo ustalonej kwoty.

Mamy 2 miesiące na rozpatrzenie wniosku. Także najlepiej jest przyjmować wnioski od 1 do 15 września a rozpatrywać w listopadzie.
Goska123

Napisano: 03 lip 2015, 9:50

Proszę podajcie jakie dokładnie mają być zmiany ew. gdzie mogę o tym przeczytać. Dziękuję
Lida

Napisano: 07 lip 2015, 10:14

Zgodnie z kpa mamy miesiąc na rozpatrzenie wniosku,możemy przedlużyć termin z jakiegoś ważnego powodu a nie jest nim zmiana kryterium. W/g minie rozpatrujemy wnioski za wrzesnień po ,,staremu, w pażdzierniku przeliczamy po nowych kryterioach i dajemy od października tym co ,, nie zalapali " się we wrzesniu ze względu na przekroczony dochód o ile beda sie miescić w kryterium październikowym, a od listopada dajemy większe stypendium bo kwoty rodzinnego sie zmieniają. Ja bym to zrobila na jednej decyzji, z wyszczególnieniem naleznego stypendium na kazdy miesiąc.
asd

Napisano: 07 lip 2015, 15:00

też tak myślę, przecież przyjmujemy wnioski do 15.09. i bierzemy dochód za sierpień no to kryterium po staremu
wawa

Napisano: 07 lip 2015, 15:56

tak samo jak jakis czas temu co kryterium zmieniali.

liczymy po staremu i od razu we wrzesniu mozna dac odmowe nawet jesli ktos na nowe kryterium sie łapie

ale

teoretycznie jesli decyzje wydamy po 1 października to juz wyzsze kryterium dochodowe bedzie i mozna przyznac ale nie za wrzesien bo wtedy stare kryterium było. - przy ostatniej zmianie kryterium dochodowego byla interpretacje ministerstwa gdzies.
1986

Napisano: 21 lip 2015, 7:52

wiadomo coś nowego o zmianie kryterium?
Gość

Napisano: 24 lip 2015, 10:40

Nowe kryteria dochodowe zaczną obowiązywać od 1 października 2015 r.:
dla osoby w rodzinie: maksymalnie 514 zł
wartość dochodu miesięcznego z 1 ha przeliczeniowego 288 zł.
Ewelina1

Napisano: 27 lip 2015, 9:01

A jaka będzie nowa kwota minimalna i max stypendium i zasiłku szkolnego?
kosa

Strona 1 z 5    [ Posty: 43 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x