zmiana miejsca zamieszkania - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 13 maja 2015, 11:35

co zrobić w przypadku gdy rodzina otrzymała karty. teraz pani przyszła i powiedziała że przeprowadzają się do innej gminy?
muszą oddać karty? a ja powinnam wydać decyzję o utracie uprawnień?
gość5

Napisano: 13 maja 2015, 11:50

Ja mam taką sytuację, że Pani z rodziną przeprowadziła się do naszej gminy. Karty miała już wydane w innej gminie. Wymagana jest zmiana karty ze względu na zmianę miejsca zamieszkania.
Stwierdziłam, ze najlepiej jak napisze pismo o anulowanie KDR dużej rodziny ze względu na zmianę miejsca zamieszkania. W piśmie powinno się znaleźć jakie karty anulować, tzn. imię nazwisko posiadacza oraz nr karty. O oddaniu kart nie myślałam. Jednak chyba powinni oddać karty.
Mają tu zastosowanie Art. 16. 1. W przypadku stwierdzenia przez wójta utraty prawa do posiadania Karty lub przyznania Karty
z naruszeniem przepisów ustawy członek rodziny wielodzietnej jest obowiązany do niezwłocznego jej zwrotu.
i Art. 17. 1. W przypadku, o którym mowa w art. 16 ust. 1, oraz w przypadku konieczności przyznania nowej Karty
lub wydania jej duplikatu dotychczas posiadana Karta podlega zwrotowi i unieważnieniu przez wójta właściwego ze
względu na miejsce zamieszkania.
Decyzji bym w tym przypadku bym nie wydawała.
frogi
Stażysta
Od: 09 kwie 2015, 15:28
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2015, 15:37

Dobre pytanie moze warto je zadać na infolini w MPiPS w takich przypadkach i tak często nawet nie będziemy o tym wiedzieć ze ktoś zmienił miejsce zamieszkania
numer karty budowany jest n podstawie również kodu gminy
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2015, 15:38

gość5 pisze:co zrobić w przypadku gdy rodzina otrzymała karty. teraz pani przyszła i powiedziała że przeprowadzają się do innej gminy?
muszą oddać karty? a ja powinnam wydać decyzję o utracie uprawnień?

Jezcze troche i będzie nowy system do obsługi KDR przetarg został już rozstrzygnięty, ciekawe czy tam takie sytuacje będą rozwiązane maksymalny termin oddania systemu to wrzesień, wtedy tez klientom będzie łatwiej będa mogli wnioskować elektronicznie
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2015, 10:07

Tylko czy zmiana miejsca zamieszkania jest powodem do utraty uprawnień.... hmmm wydaje mi się, ze jednak nie
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2015, 10:14

na infolinii uzyskałam informację, że trzeba anulować karty w systemie i fizycznie odciąć rogi i karty zwrócić rodzinie. decyzji nie należy wydawać, gdyż nie jest to utrata uprawnień
gość5

Napisano: 14 maja 2015, 10:26

po mojej analizie utrata prawa do kdr ma miejsce wtedy kiedy:

- jest pozbawienie władzy rodzicielskiej, udokumentowanej postanowieniem sądu z dnia ….. syg. akt. III Nsm …… ,
- niekontynuowanie nauki na skutek dobrowolnego przerwania nauki, udokumentowanego zaświadczeniem ze szkoły/uczelni z dnia……. ,
- małżeństwo z rodzicem zostało unieważnione lub rozwiązane przez rozwód, na podstawie postanowienia sądu z dnia ………. syg. Akt III Nsm …………
- sąd orzekł o odebraniu rodzinie zastępczej lub prowadzącego rodzinny dom dziecka, dzieci z uwagi na niewłaściwe sprawowanie pieczy zastępczej, na podstawie postanowienia sądu z dnia…………… syg. akt. ……………. ,
- śmierci małżonka/ki, stwierdzonego na podstawie skróconego aktu zgonu

czy ktoś jeszcze tutaj wypisze okoliczności na podstawie których jest utrata uprawnień do kdr?
utrataprawa

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x