zmiana miejsca zamieszkania - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 10 maja 2017, 10:15

1. trochę kultury. Na żonę też krzyczysz jak się z tobą nie zgadza? Z pantofla nie dostałeś za to?
2. weź trzy wdechy i wytłumacz mi na czym tutaj polega zmiana sytuacji rodziny

PS. jakikolwiek wyrok w tym zakresie czytałeś
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 10 maja 2017, 10:20

nowa11 pisze:u nas jak zmieniają miejsce zamieszkania to wnoszą o uchylenie decyzji i tylko wtedy możesz uchylić
a jeżeli ta Pani nie napisze mi że wnosi o uchylenie decyzji ze względu na zmianę miejsca zamieszkania? to jak to rozwiązać?
pusia25
Praktykant
Od: 21 kwie 2017, 9:41
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 10 maja 2017, 10:22

wtedy uchylasz na jej prośbę.

Polecam chociażby pierwszy z brzegu wyrok:
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/6FE343BF4F
Stanowisko organów orzekających nie jest odosobnione, albowiem zostało wyrażone w jednym wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 24 czerwca 2009 r. o sygn. akt I OSK 1304/08 (dostępnym w internetowej bazie orzeczniczej NSA), w którym sformułowano tezę, iż: "W art. 25 ust. 1 u.ś.r. chodzi o wszelkie zmiany, które w jakikolwiek sposób wpływają na przyznane prawo do świadczeń rodzinnych, w tym zwłaszcza o takie zmiany, które mają wpływ na właściwość organu." (cytat). Przywołany art. 25 ustawy o świadczeniach rodzinnych określa wyłącznie przypadki, które mają wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych. Nie sposób zatem wywieść, że również dotyczy kwestii organu właściwego. Tylko w przypadku wystąpienia zmian w liczbie członków rodziny, uzyskania dochodu lub innych zmian mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych osoba, o której mowa w art. 23 ust. 1 (a więc osoba uprawniona do złożenia wniosku o ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych oraz ich wypłaty), jest obowiązana do niezwłocznego powiadomienia o tym organu wypłacającego świadczenia rodzinne (por. art. 25 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych).
W rozpoznawanej sprawie poza sporem pozostaje przy tym okoliczność, że w dniu [...] organ pierwszej instancji powziął wiadomość, że skarżący został przyjęty do Domu Pomocy Społecznej w L. Jednakże w katalogu określonym zakresem art. 25 ust. 1 i art. 30 oraz art. 32 ustawy o świadczeniach rodzinnych nie mieści się zmiana adresu zameldowania osoby uprawnionej do pobierania świadczeń opiekuńczych, w tym zasiłku pielęgnacyjnego. Zatem nie można wymagać od osoby uprawnionej (skarżącego), aby ponownie informowała o tym samym, co organ wiedział z urzędu już w dniu [...].
Organ, po otrzymaniu pisemnej informacji od Domu Pomocy Społecznej w L. nie przeprowadził żadnego postępowania wyjaśniającego w zakresie zamieszkania tamże skarżącego, a więc nie ustalił, czy skarżący wymeldował się z pobytu stałego w B. i kiedy to uczynił, czym naruszył zasady postępowania administracyjnego, które mają zastosowanie w przypadku powołania się na przepis prawa materialnego jakim jest art. 32 ust. 1 i 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych.
Całokształt podniesionych wyżej zastrzeżeń i wątpliwości powoduje, że sprawa skarżącego nie została należycie wyjaśniona, a tym samym w toku postępowania doszło do naruszenia przepisów art. 7, art. 8, art. 77 i art. 80 K.p.a., które w konsekwencji doprowadziło do naruszenia art. 32 ust. 1 w związku z art. 3 pkt 11 ustawy o świadczeniach rodzinnych.

Przy ponownym rozpatrzeniu sprawy organ odwoławczy w postępowaniu administracyjnym wyjaśni wszystkie okoliczności sprawy, uwzględniając ocenę prawną i wskazania powyżej wyrażone, zgodnie z dyspozycją art. 153 p.p.s.a. i jedynie technicznie przekaże nowemu płatnikowi akta sprawy, celem kontynuacji wypłaty zasiłku pielęgnacyjnego na rzecz skarżącego, mając na uwadze zasadę szybkości i prostoty postępowania wyrażoną w art. 12 K.p.a., określającą , że organy administracji publicznej powinny działać wnikliwie i szybko, posługując się
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 10 maja 2017, 10:23

zmiana miejsca zamieszkania to jst zmiana miejsca zamieszkania a nie zmiana sytuacji rodzinnej , chociaz przy okazji tez sie mogla zmienic:D ale czesciej przy zmianie zamieszkania zmienia sie sytuacja dochodowa :D to,ze ktos zmienil miejsce zameiszkania na pewno nie jest sytuacja majaca wplyw na prawo do swiadczen...moge sie przeprowadzac do woli:) to przeciez nie pozbawia mnie prawa do swiadczen :)
wiadomo,ze organem wlasciwym do wyplaty swiadczen jest organ miejsca zamieszkania,ale to nie znaczy ze tak sobie mozemy strone pozbawic prawa do swiadczen, bo nas zawiadomila ze sie od nas wyprowadzila..nasza durna ustawa jak wiele innych spraw pokpila te kwetie i jakos musimy sobie radzic...najprosciej jest uchylic decyzje za zgoda strony w takim przypadku...jesli ktos ja uchyli na podstawie art. 27 i strona sie nie odwola to tez przejdzie, choc nie bedzie do konca wlasciwe:) ale przy odwolaniu od tak uchylonej decyzji juz moze sie skonczym uwaleniem tej uchylajacej decyzji
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 10 maja 2017, 10:27

jakby masterm nie dowierzał to jeszcze jeden wyrok:
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/66E1D5C7A5
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 10 maja 2017, 10:30

Czyli jeżeli nie będę miała napisanej jej prośby mam związane ręce i nic nie mogę zrobić?
pusia25
Praktykant

Napisano: 10 maja 2017, 10:35

możesz pić kawę i płacić dalej - naliczając przy tym 1,5%, lub posiłkując się wyrokami przesłać wszystko do tamtego OPS (mogą cię za to nie polubić a nawet próbować wejść w spór)
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 10 maja 2017, 11:08

Elmer pisze:możesz pić kawę i płacić dalej - naliczając przy tym 1,5%, lub posiłkując się wyrokami przesłać wszystko do tamtego OPS (mogą cię za to nie polubić a nawet próbować wejść w spór)
Nie pociesza mnie ta odpowiedź, ponieważ chciałabym przekazać tą Panią do innego Ośrodka. Tym bardziej że na oświadczeniu mi napisała,że w chwili obecnej mieszka w innej gminie. Tylko nie napisała nic o tym, że prosi o uchylenie decyzji;/
pusia25
Praktykant

Napisano: 10 maja 2017, 11:47

ja przesłałam do innej gminy, ponieważ inna gmina też przesłała do mnie taki przypadek
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 10 maja 2017, 12:36

Natalia.św pisze:ja przesłałam do innej gminy, ponieważ inna gmina też przesłała do mnie taki przypadek
i normalnie wszczęcie postępowania najpierw wysyłałaś?
pusia25
Praktykant

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x