Zmiana miejsca zamieszkania, a prawo do SZO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 21 kwie 2021, 14:25

Sprawa o przyznanie SZO jest na etapie rozpatrywania odwołania przez SKO i zdarzyło się, że opiekunka wraz ze swoim podopiecznym musi zmienić miejsce zamieszkania (przeprowadzka do innej Gminy)
Co w takiej sytuacji opiekunka powinna zrobić i czy daną czynność powinna wykonać przed wydaniem decyzji przez SKO, czy po wydaniu decyzji SKO ?
Załóżmy, że SKO orzeknie o przyznaniu prawa do SZO i co wtedy ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 23 kwie 2021, 10:36

Z A W I A D O M I E N I E
Jako zarejestrowany forumowicz i jednocześnie jako osoba pytająca zapewniam innym użytkownikom tego forum czynny udział w każdym dniu i o każdej godzinie w uruchomionym przeze mnie temacie, a przed podjęciem właściwych kroków przez zainteresowanego opiekuna, umożliwiam szanownym pracownikom OPS wypowiedzenie się co do opisanej sytuacji i zadanego przeze mnie pytania oraz przyjętego założenia.

Myślę, że 7 dni to odpowiednio długi termin, aby ktoś z Państwa zechciał wyjść przed szereg i nie bał się rzeczowo odpowiedzieć.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 23 kwie 2021, 11:09

Art.41 kpa. W toku postępowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swojego adresu, w tym adresu elektronicznego.

Sugerowałbym zgłosić SKO o zmianie miejsca zamieszkania oraz organowi, który wypłaca SZO. Jest problem duży bo komplikuje to sprawę. Pytanie jest co opiekun zawarł w odwołaniu czy sprawę do ponownego rozpatrzenia czy załatwienie sprawy przez SKO. Czy opiekun po zmianie zamieszkania podlega dalej pod to samo SKO. Jak to wpływa na sprawę SP i sprawowanie opieki. Nie wiadomo też jak zachowa się organ I instancji, który wypłaca SZO. Czy będzie chciał uchylić świadczenie czy prześle akta do nowego organu.

Pytanie najlepiej kierować do organu, który sprawę prowadzi.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 23 kwie 2021, 14:29

@Szarak DZIĘKUJĘ
SZO nie jest jeszcze ustalone, więc nie jest wypłacane - opiekun dopiero stara się o SZO.
W odwołaniu zawsze wnosi się o merytoryczne rozpatrzenie co do istoty sprawy i w rezultacie przyznanie wnioskowanego świadczenia rodzinnego oraz o nie przekazywanie sprawy do ponownego rozpoznania organowi pomocowemu, gdyż ten nie zamierza wydać decyzji zgodnej z oczekiwaniem opiekuna.
Opiekun wraz z podopiecznym przeprowadza się do gminy obok w tym samym województwie, więc zapewne SKO też jest to samo.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 24 kwie 2021, 15:22

Myślałem, że sprawa dotyczy zbiegu prawa SZO i SP. Jeżeli był to złożony wniosek SZO, 1 organ wydał decyzję odmowną, osoba się odwołała i sprawa trafiła do SKO, to najlepiej poinformować o tym SKO (zresztą wskazałem też przepis, że jest taki obowiązek). Wydaję mi się, że SKO powinno wydać decyzję i przesłać na nowy OPS wraz z aktami.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x