małżeństwo z trójką dzieci, dwóch starszych chłopców z poprzedniego związku. Matka zmienia nazwisko tym chłopcom na nazwisko obecnego męża, przynosi nowe akty urodzenia. Co zrobić z wydanymi kartami? czy ma mi je zwrócić? chce nowe KDR dla synów na nowe nazwiska. Składa wniosek o wydanie nowej karty. Co mam zrobić w systemie, tamte anulować i składać zamówienie na nowe?
ja myślę, że powinna zwrócić i złożyć wniosek o przyznanie kart dla członków rodziny wielodzietnej, który był posiadaczem ( Wniosek o przyznanie nowej Karty dla członka rodziny wielodzietnej, który był już wcześniej jej posiadaczem – wniosek ten wnosi się dla osoby posiadającej Kartę Dużej Rodziny w przypadku:
a) przedłużenia ważność tej Karty (np. osoba przed ukończeniem 18. roku życia posiadała Kartę i na podstawie złożonego oświadczenia/zaświadczenia kontynuuje lub będzie kontynuować naukę w szkole lub szkole wyższej, osoba posiadała Kartę na podstawie orzeczenia o umiarkowanym/znacznym stopniu niepełnosprawności na czas określony i zostało jej wydane kolejne orzeczenie) – w SI KDR jako powód wydania Karty wybiera się „przedłużenie terminu ważności Karty”;
b) zmiany danych na Karcie (np. zmiana nazwiska) – w SI KDR jako powód wydania Karty wybiera się „zmiana danych na Karcie”). taki jest komunikat na stronie ministerstwa.
unieważnij je.. Unieważnienie następuje w drodze wprowadzenia do systemu teleinformatycznego informacji o unieważnieniu Karty oraz odcięcia jednego z rogów Karty o powierzchni co najmniej 1 cm2 (§ 2 ust. 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie sposobu unieważnienia Karty Dużej Rodziny, wzorów graficznych oraz wzoru wniosku w sprawie przyznania Karty Dużej Rodziny).