Witam,
powiedzcie jak robicie w sytuacji kiedy facet przynosi świadectwo pracy (praca do 31.12.2017r.) i nową umowę ze zmienioną nazwą firmy a pracodawca ten sam (umowa od 1.01.2018r.) Osobiście traktowałabym to jako ciągłość i żądałabym od faceta oświadczenia że pracodawca jest ten sam tylko zmieniła się nazwa firmy. Robicie tak samo czy może inaczej?
Zmiana nazwy firmy a art. 7 ust. 3a
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
Re: Zmiana nazwy firmy a art. 7 ust. 3a
Jeśli dostał świadectwo pracy i nowa firma ma ma inny NIP to utrata i uzysk. Inaczej w przypadku jeśli nie ma świadectwa pracy a jest przejęcie zakładu ( § 23 KP) to wtedy ciągłość.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE
- Kontakt:
dokładnie tak jak napisał Yozo 

- Stańczyk
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Witam! chciałem się tylko upewnić.Yozo pisze:Jeśli dostał świadectwo pracy i nowa firma ma ma inny NIP to utrata i uzysk. Inaczej w przypadku jeśli nie ma świadectwa pracy a jest przejęcie zakładu ( § 23 KP) to wtedy ciągłość.
Sytuacja:
W Zus wychodzi że Pan robił w jednym zakładzie A od 01.01.2017 do 30.10.2017. Od dnia 01.11.2017 robi w kolejnym zakładzie B. Czyli różne Nip i nazwy.
Mam zaświadczenie od pracodawcy informujące, że:
-nastąpiło połączenie spółek (tj. zakład A przestał istnieć.) i nastąpiło przejęcie pracowników w trybie art. 23 K.Pracy
-ponadto informacja, że nie wystawiono świadectwa pracy z firmy A, oraz nie zawierano umowy z fimą B. (jedyne co jest to porozumienie zmieniające do umowy o prace z dnia 01.01.2017 r. informujące że zmiany wejdą w życie 30.10.2017 r. )
Pytanie: biorąc pod uwagę, że było to przejęcie zakładu /art. 23 K.Pracy/ to nie robię zmian (dalej bazuje na zaświadczeniu netto za luty 2017 r.)?
i nic mnie nie interesuje że pan za grudzień osiągnął dochód netto 5.000 zł? (tj. znaczny wzrost wynagrodzenia/
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Erich Maria Remarque
- 6i9
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Witaj Stańczyk
ja bym to zostawiła w spokoju czyli bez zmian

- Stańczyk
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
tak myślałem! dzięki 619 za szybką odpowiedź !
jak zwykle jestem usatysfakcjonowany
jak zwykle jestem usatysfakcjonowany

"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Erich Maria Remarque
Oprócz Zmiana nazwy firmy a art. 7 ust. 3a - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
zmiana konta bankowego wnioskodawcy
zawieszenie postępowania z kpa
świadczenie rodzicielskie do 500 + - nieletnia matka
Czy podniosą koszty obsługi 500+?
jak jest poprawnie z dochodem uzyskanym ?
ROPS a Urzedy wojewódzkie.....
Czy będzie uzysk z rodzicielskiego z ROPS?
umowa od 01.01.2017r. do 31.12.2017 pomoze ktos?
uzyskanie dochodu po 3 miesiącach
czy pisac do prokuratury? 500+
dziecko powraca do rodziny biologicznej
niezgłoszony dochód przed wydaniem decyzji
Uzysk macierzyńskiego i praca - dosyć pilna sprawa
opieka naprzemienna- dla mądrych głów:)
Zwrot ulgi za który rok w swiadczeniu 500 plus
Nie odnaleziono podanej tożsamości CBB - Sygnity