zmiana odpłatności? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 3 z 5    [ Posty: 43 ]

Napisano: 25 sty 2010, 21:58

nikt nie odpowiedział na pytanie frani , mam przypadki , gdyż jestem pracownikiem dps , że niektóre MOPSY wydają nowa decyzję na odpłatność od miesiąc , kiedy faktycznie nastąpiła zmiana, a niektóre zasłaniają się zapisem w usawie , że dochód biorą z miesiąca poprzedzającego ? ma ktoś interpretację ?
~wiki

Napisano: 04 lut 2010, 12:16

czy nie najlepiej robić wywiad w kwietniu, dochody za poprzedni miesiąc , zmiana od marca .Uwzględnić przy okazji zmianę stawek pcpr, przeważnie wchodzi od marca.
~anulka

Napisano: 05 lut 2010, 12:20

My robimy zmianę od kwietnia. Napisałam zapytanie do monisterstawa, gdy otrzymam odp. dam ja na forum. Pozdrawiam
~Ilona

Napisano: 29 mar 2010, 17:16

Ilona czy otrzymałaś juz może odpowiedź z ministerstwa dotyczącą od kiedy dokonywać zmiany odpłatności za pobyt w dps??
widzę tu na formum, że nie tylko mnie problem dotyczy i są różne interpretacje
proszę o odpowiedź!!
~Karolina

Napisano: 06 kwie 2010, 17:12

czy przykażdej waloryzacji przeprowadza się aktualizację wywiadu u wstępnych, zstępnych w celu ustalenia odpłatności osoby przebywającej w dps-sie? Odpłatnośc ustala się osobie przebywającej w dps a ośrodek chce przeprowadzić u zstepnego. W wywiadzie środowiskowym przeprowadzonym niecałe 2 lata temu nie wyraziłam zgody na partycypowanie w kosztach utrzymania za dps. jak to dalej interpretować?, który art ustawy reguluje ten problem?
~Lola

Napisano: 06 kwie 2010, 20:33

nam p. Mazurkiewicz powiedział, że jeśli zmienia się sytuacja dochodowa to robimy od miesiąca następnego. jeśli natomiast sytuacja rodzinna to od tego samego miesiąca. więc jeśli chodzi o waloryzacje to od miesiąca kwietnia. my tak robimy.
~elka:)

Napisano: 08 kwie 2010, 14:49

Otrzymałam od kwietnia. Z bieżącego miesiąca bierzemy dochód tylko w przypadku jego utraty. I Finito.
~Ilona

Napisano: 08 kwie 2010, 15:42

umieść, proszę tą interpretację na forum- myślę że wielu się przyda. dzięki
~GOGA

Napisano: 09 kwie 2010, 12:33

mam wazną informację dotyczącą zamiany dochodu a tym samym zmiany odpłatności a mianowicie : w marcu uległ zmianie dochód pensjonariusza my wydaliśmy decyzję w kwietniu uwzględniając marzec czyli miesią kiedy zmienił się dochód pensjonariusz odwołał się od tej decyzji do SKO , SKO utrzymało w mocy naszą decyzję , pensjonariusz złozył skargę do WSA i WSA uchyliło nasza decyzję orzekając że jest to decyzja konstytutywna i nie może działać w stecz czyli ex tunc
~Monia

Strona 3 z 5    [ Posty: 43 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x