nikt nie odpowiedział na pytanie frani , mam przypadki , gdyż jestem pracownikiem dps , że niektóre MOPSY wydają nowa decyzję na odpłatność od miesiąc , kiedy faktycznie nastąpiła zmiana, a niektóre zasłaniają się zapisem w usawie , że dochód biorą z miesiąca poprzedzającego ? ma ktoś interpretację ?
czy nie najlepiej robić wywiad w kwietniu, dochody za poprzedni miesiąc , zmiana od marca .Uwzględnić przy okazji zmianę stawek pcpr, przeważnie wchodzi od marca.
Ilona czy otrzymałaś juz może odpowiedź z ministerstwa dotyczącą od kiedy dokonywać zmiany odpłatności za pobyt w dps??
widzę tu na formum, że nie tylko mnie problem dotyczy i są różne interpretacje
proszę o odpowiedź!!
czy przykażdej waloryzacji przeprowadza się aktualizację wywiadu u wstępnych, zstępnych w celu ustalenia odpłatności osoby przebywającej w dps-sie? Odpłatnośc ustala się osobie przebywającej w dps a ośrodek chce przeprowadzić u zstepnego. W wywiadzie środowiskowym przeprowadzonym niecałe 2 lata temu nie wyraziłam zgody na partycypowanie w kosztach utrzymania za dps. jak to dalej interpretować?, który art ustawy reguluje ten problem?
nam p. Mazurkiewicz powiedział, że jeśli zmienia się sytuacja dochodowa to robimy od miesiąca następnego. jeśli natomiast sytuacja rodzinna to od tego samego miesiąca. więc jeśli chodzi o waloryzacje to od miesiąca kwietnia. my tak robimy.
mam wazną informację dotyczącą zamiany dochodu a tym samym zmiany odpłatności a mianowicie : w marcu uległ zmianie dochód pensjonariusza my wydaliśmy decyzję w kwietniu uwzględniając marzec czyli miesią kiedy zmienił się dochód pensjonariusz odwołał się od tej decyzji do SKO , SKO utrzymało w mocy naszą decyzję , pensjonariusz złozył skargę do WSA i WSA uchyliło nasza decyzję orzekając że jest to decyzja konstytutywna i nie może działać w stecz czyli ex tunc