W listopadzie otrzymałam pismo z MUW gdzie wydawałam decyzję do 30.09.2019r (okres bez koordynacji). Teraz przyszła zmiana okresów k/k gdzie okres ten został skrócony do 31-05-2019r. Jak powinnam przeprowadzić postępowanie??
A co zrobić w sytuacji, gdy UW ustalił, że koordynacja zachodzi od marca do nadal i zostało już odebrane przez stronę zawiadomienie, nasza decyzja jeszcze nie uchylona, a Pan przychodzi i mówi,że już nie przebywa za granicą? Uchylić od marca do końca okresu mimo, że wiem iż już koordynacji nie ma?
Dziękuję za odpowiedź. Wiem, że muszę uchylić i najlepiej byłoby uchylić tak jak informuje UW, ale wynikły nowe okoliczności i co będzie jeśli strona się odwoła, że złożyła oświadczenie o powrocie do Polski w maju, a decyzja i tak została uchylona do końca okresu? UW wydał informacje gdy Pan jeszcze pracował za granicą i czy teraz ja nie muszę ich poinformować o tym, że Pan jest już w Polsce zanim uchylę mu decyzję do końca okresu? Czy wystarczy uchylić tak jak pisze UW i razem z decyzją uchylającą przesłać im jeszcze rozwiązanie umowy z zagranicznym pracodawcą?
Kolored zadzwoń do Uw i porozmawiaj z osobą prowadzącą postępowanie, wyśle jeszcze raz ustalenie koordynacji uwzględniajace nowe fakty i wtedy sobie uchylisz we właściwych datach; względnie wyślij do Uw to oświadczenie z pismem przewodnim że są nowe okoliczności w sprawie i info że w związku z tym Jeszce nie uchylono decyzji. Możesz też uchylić po całości, wtedy UW i tak przyzna za okres jak im prześlesz nowe oświadczenie wraz z tym uchyleniem i wtedy od miesiąca kiedy nie ma już koordynacji ponownie wydasz sobie dec za ten okres od powrotu do końca okresu.
Jak mam ustaloną koordynację przez wojewodę, a strona przynosi dodatkowe dokumenty wskazujące, że jej okres uległ zmianie, to ja wysyłam to do wojewody i czekam na prawidłowo ustalony okres koordynacji. Czyli w tej sytuacji bym jednak się wstrzymał.