Mam taka niecodzienną sytuację.
Osoba ma działalność od 2015 r, złożyła wniosek na becik rok bazowy 2017 r.
Mam zaświadczenie z US z którego wynika iż przychód wynosi 148 293,41 zł, mam też dopisek taki : 5,5 % - 42120,00 zł, oraz 8,5 % 106 173,41 zł.
Z oświadczenia strony wynika, że stawka - 8,5 była od stycznia do października, natomiast 5,5 od listopada. Jak z tego wyliczyć dochód i wprowadzić do systemu ?
Utraty nie ma ani uzysku bowiem działalność jest ciągiem.
osobiście mam 3 opcje :
1) najbardziej prawdopodobna wydaje mi się taka, że wprowadzam oddzielnie oba dochody, ale obydwa w okresie dochodu wprowadzam od styczeń do grudzień. wtedy wychodzi mi miesięczny dochód 2 451,73 zł
2. jak dla mnie absurdalna wprowadzam odzzielnie i przy przychodzie z 8.5 % ustawiam od styczeń do październik ,natomiast przy 5.5 od listopad do grudzień ale wtedy łączny dochód nadal wylicza z przelicznika rocznego tyle że dzieli na miesiące, wylicza miesięczny z jednej stawki i miesięczny z drugiej i dodaje. wtedy dochód miesięczny rodziny wychodzi - 4581,41 zł ( co ciekawsze licząc z rozporządzenia roczny z całej sumy nawet od stawki 8,5 wychodzi miesięczny mniejszy)
3. wyliczyć oddzielnie stawka 8,5 dzielona na 12 x 10, stawka 5.5 x 12 / 2 , wszystko dodać i podzielić na 12 . wtedy miesięczny rodziny wychodzi 1815,43 zł. tylko jak to wprowadzić w system