zmiana R.Z. na R.N.
zmiana R.Z. na R.N.
Hej, PCPR wypowiedział umowę rodzinie zawodowej i od początku 2017 roku rodzina zastępcza zawodowa stanie się niezawodową. Będę uchylać dec. przyznającą świadczenie dla dziecka dla rodziny zawodowej i wystawiać nową decyzję dla tego samego dziecka ale już w rodzinie niezawodowej.
W decyzji wystarczy powołać się na:
- art 39 ust. 1 pkt b,
- art. 80 ust. 1 pkt 2,
- art. 87 ust. 1,
- art 88 ust. 2, 4, 5
- art. 182 ust. 1 i 3 ustawy o wspieraniu rodziny, czy jeszcze jakiś przepis prawny?
W decyzji wystarczy powołać się na:
- art 39 ust. 1 pkt b,
- art. 80 ust. 1 pkt 2,
- art. 87 ust. 1,
- art 88 ust. 2, 4, 5
- art. 182 ust. 1 i 3 ustawy o wspieraniu rodziny, czy jeszcze jakiś przepis prawny?
- iwa27
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: zmiana R.Z. na R.N.
W decyzji przyznającej powołujesz się na te same art. na które powołujesz się przyznając świadczenie innym rodzinom niezawodowym, czyli jeżeli wypisujecie wszystkie te powyższe to tak. A uchylacie na podstawie 88 ust.5?
iwa27 pisze:W decyzji przyznającej powołujesz się na te same art. na które powołujesz się przyznając świadczenie innym rodzinom niezawodowym, czyli jeżeli wypisujecie wszystkie te powyższe to tak. A uchylacie na podstawie 88 ust.5?
tak na podstawie tego artykułu uchylamy decyzję.
- iwa27
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
To jeszcze spytam, czy rodzina zastępcza bez protestów zgodziła się na wypowiedzenie jej umowy i czym to wypowiedzenie uzasadniliście. Z doświadczenia wiem, że bywają z tym problemy. Chętnie więc posłucham jak inni sobie z tym radzą.
Ja nie za bardzo orientuję się w kwestii wypowiedzenia, wydaję decyzje. Z tego co wiem, to wypowiedzenie pisał ktoś z księgowości, dyrektor, kierownik działu wsparcia oraz radca prawny i było rodzinie dostarczone (listem), co do uzasadnienia to nie wiem co było tam zawarte.iwa27 pisze:To jeszcze spytam, czy rodzina zastępcza bez protestów zgodziła się na wypowiedzenie jej umowy i czym to wypowiedzenie uzasadniliście. Z doświadczenia wiem, że bywają z tym problemy. Chętnie więc posłucham jak inni sobie z tym radzą.
Nie do końca jestem przekonany, czy zachodzi konieczność uchylenia decyzji przyznającej świadczenie rodzinie zastępczej zawodowej, skoro jest ono przeznaczone dla konkretnych osób (w tym przypadku małżonków) na konkretne dziecko i zmiana statusu rodziny zastępczej z zawodowej na niezawodową nie pociąga za sobą zmiany wysokości tego świadczenia oraz okresu przyznania.
To czy chociaż zmenić/uchylić decyzję, czy zastawić tak jak jest, że świadczenie zostało przyznane do dziecka XVZ umieszczonego w rodzinie zastępczej zawodowej u Państwa ZYX.pcprowiec pisze:Nie do końca jestem przekonany, czy zachodzi konieczność uchylenia decyzji przyznającej świadczenie rodzinie zastępczej zawodowej, skoro jest ono przeznaczone dla konkretnych osób (w tym przypadku małżonków) na konkretne dziecko i zmiana statusu rodziny zastępczej z zawodowej na niezawodową nie pociąga za sobą zmiany wysokości tego świadczenia oraz okresu przyznania.
Czy traktować to jako zmianę sytuacji osobistej rodziny, czy nie?
I tutaj jednak trzeba się odnieść do postępowania administracyjnego... Co nam się wydaje to jedno a jak stoją przepisy to drugie.
Postępowanie i decyzja dotyczy rodziny zawodowej i takie zapisy (definicje i słownictwo) zostały wykorzystane w decyzji.
Decyzję powinno się conajmniej zmienić z uwagi na zmianę sytuacji rodziny zastępczej inaczej dalej będzie w mocy decyzja przyznająca świadczenia dla rodziny zawodowej.
Postępowanie i decyzja dotyczy rodziny zawodowej i takie zapisy (definicje i słownictwo) zostały wykorzystane w decyzji.
Decyzję powinno się conajmniej zmienić z uwagi na zmianę sytuacji rodziny zastępczej inaczej dalej będzie w mocy decyzja przyznająca świadczenia dla rodziny zawodowej.
mopsinek pisze:I tutaj jednak trzeba się odnieść do postępowania administracyjnego... Co nam się wydaje to jedno a jak stoją przepisy to drugie.
dzięki za odpowiedź

My mieliśmy przypadek że rodzina zastępcza niezawodowa stała się rodziną zawodową i w tym przypadku robiliśmy zmianę decyzji a nie uchylenie.
Oprócz zmiana R.Z. na R.N. - Piecza Zastępcza przeczytaj również:
Zawieszenie świadczenia
CSIZS - pomocy!
pracownik socjalny w projekcie - zakres czynności
Współfinansowanie gminy za osobę pełnoletnią - art. 37 ust.
POMOST Std w pieczy zastępczej rozszerzony o windykację
piecza zastępcza a opieka prawna
Projekty unijne a wywiad środowiskowy
odpłatność gmin za pobyt dzieci w pieczy zastępczej
wezwanie rodzica biol.do złożenia oświadczenia o posiadanym
Do kiedy świadczenie
Dochód - wspólne gospodarstwo
Pomoc na zagosodarowanie- na starych zasadach ?
Świadczenia dla rodziny zastępczej na dziecko na ucieczce (z
piecza zastępcza
Skierowanie do placówki
od kiedy pomoc na kontynuowanie nauki