Zmiana statusu rodziny i co dalej..? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 27 sie 2018, 15:25

Witam, jestem niepracującą mamą dwójki dzieci - synek w tym roku idzie do przedszkola i do tej pory na niego otrzymywałam świadczenie 500+ oraz alimenty z funduszu alimentacyjnego. Synek jest z mojego pierwszego małżeństwa. Jestem teraz w nieformalnym związku i mamy kilkumiesięczną córeczkę. Na nią nie pobieram żadnych świadczeń, ponieważ partner płaci na jej utrzymanie. Mój partner pracuje za granicą, za kilka dni bierzemy ślub cywilny, ale ja pozostaję z dziećmi w Polsce. Zmienia się status rodziny. Z jakich świadczeń mogę nadal skorzystać, gdyż świadczenia na synka kończą mi się we wrześniu i nie wiem jakie dokumenty mogłabym złożyć.
Mam pytanie, czy jako mieszkająca w Polsce z mężem pracującym w Niemczech mogę starać się o świadczenia nadal na synka czy zamiast tego powinnam złożyć dokumenty do tzw. Familienkasse o kindergeld? Bardzo bym prosiła o pomoc gdzie zwrócić się ze wszystkimi formalnościami.
Dodam jeszcze, że synek nie jest przysposobiony w tej chwili przez mojego partnera, ale po ślubie będzie się o to starał.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Mamma91
Praktykant
Od: 18 sie 2017, 21:20
Zajmuję się: handel

Napisano: 30 sie 2018, 9:07

Jestem teraz w nieformalnym związku i mamy kilkumiesięczną córeczkę

Rozumiem, że nowe dziecko i partnera podała pani już do składu rodziny, jego dochody i zgłosiła pani, że partner pracuje za granicą?
No chyba, że lubi pani spłacać świadczenia z odsetkami... :roll:
kapusta
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 03 kwie 2017, 13:57
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 30 sie 2018, 10:42

kapusta pisze:
Jestem teraz w nieformalnym związku i mamy kilkumiesięczną córeczkę

Rozumiem, że nowe dziecko i partnera podała pani już do składu rodziny, jego dochody i zgłosiła pani, że partner pracuje za granicą?
No chyba, że lubi pani spłacać świadczenia z odsetkami... :roll:

Oczywiscie ze tak. Jak tylko urodzilam drugie malenstwo zglosilam ten fakt,bo to logiczne ze status rodziny sie zmienia. Mowilam rowniez ze partner pracuje za granica ale nie mamy wspolnego gospodarstwa domowego na ten moment i zostala mi udzielona informacja ze w takim wypadku partnera do skladu rodziny sie nie podaje.
Mamma91
Praktykant

Napisano: 30 sie 2018, 14:19

I na kolejne dziecko też pani przyznali świadczenia? Bez zasądzonych na nie alimentów?
W dodatku ojciec dziecka przebywa za granicą, więc sprawa powinna być przekazana do Urzędu Wojewódzkiego celem ustalenia, czy zachodzi koordynacja.
Tym bardziej, że Pani nie jest aktywna zawodowo na terenie Polski.
No to doprawdy mistrzowie.

Ale jakby co, to nie oni będą spłacać nienależnie pobrane świadczenia z odsetkami. Jeśli wystąpicie do Familienkasse o świadczenia niemieckie, to oni z całą pewnością będą sprawdzać koordynację i do Pani ośrodka przyjdzie z Urzędu Wojewódzkiego zapytanie, czy pobierała Pani na to dziecko świadczenia.
kapusta
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 03 kwie 2017, 13:57
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 30 sie 2018, 19:56

kapusta pisze:I na kolejne dziecko też pani przyznali świadczenia? Bez zasądzonych na nie alimentów?
W dodatku ojciec dziecka przebywa za granicą, więc sprawa powinna być przekazana do Urzędu Wojewódzkiego celem ustalenia, czy zachodzi koordynacja.
Tym bardziej, że Pani nie jest aktywna zawodowo na terenie Polski.
No to doprawdy mistrzowie.

Ale jakby co, to nie oni będą spłacać nienależnie pobrane świadczenia z odsetkami. Jeśli wystąpicie do Familienkasse o świadczenia niemieckie, to oni z całą pewnością będą sprawdzać koordynację i do Pani ośrodka przyjdzie z Urzędu Wojewódzkiego zapytanie, czy pobierała Pani na to dziecko świadczenia.
Napisalam w poscie, ze na drugie dziecko nie pobieram zadnych swiadczen.
Na pierwsze mam zasadzone alimenty.
Mamma91
Praktykant

Napisano: 30 sie 2018, 20:17

a poza tym jestem osobą uczciwą i po to szukam odpowiedzi na nurtujace mnie pytania, zeby wszystko odbywalo sie zgodnie z przepisami. Prosze w takim razie podac mi powody oraz przepisy, wedlug ktorych- Pani zdaniem- dostalam swiadczenia nieslusznie. I prosze mnie nie straszyc, ze bede splacala cokolwiek z odsetkami, skoro nikogo nie oszukalam i mam stosowne dokumenty.
Mamma91
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x