zmiana świadczen od lipca 2015? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 23 mar 2015, 15:09

Witam . Mam pytanko czy ktoś słyszał już o zmianie świadczeń od lipca 2015r? tzn. SZO z dochodem od 1000 zł w kwocie 800,00zł.
ŚP. do 18 roku życia 1200zł chyba że jest to osoba ucząca się to do 25 roku życia to też 1200zł a później już tylko 800,00zł i hit o świadczenia będą mogły starać się osoby które mają ustalone prawo do emerytury bądź renty ale będziemy wypłacać różnice tylko do kwoty 800zł.
Marita 2015

Napisano: 23 mar 2015, 16:51

Słyszał i to nie jeden. No i co z tego słyszenia wynika?
Lepiej zadaj se odrobinkę trudu i zajrzyj na stronę MPiPS, a nie zaśmiecasz forum.
Gość

Napisano: 23 mar 2015, 17:35

Największym hitem tych regulacji to jest to, ze niepełnosprawny, który jest w stanie wykonać samodzielnie wszystkie czynności dnia codziennego otrzyma opiekuna ze wsparcie państwa w kwocie 800 na pomoc w opłaceniu rachunków i w dotarciu do lekarza. Natomiast niepełnosprawny całkowicie niezalezny będzie musiał radzic sobie sam w kazdym przypadku - sam sie nakarmi, sam sie przewinie, sam sobie weźmie lekarstwa. To jest dopiero fenomen naszej władzy do spółki z trybunałem.
m&m

Napisano: 23 mar 2015, 18:34

Daj se spokój. To już jest nudne. Przerzuć się na inny wątek.
Gość

Napisano: 23 mar 2015, 18:50

m&m pisze:Natomiast niepełnosprawny całkowicie niezalezny będzie musiał radzic sobie sam w kazdym przypadku - sam sie nakarmi, sam sie przewinie, sam sobie weźmie lekarstwa.
Jak jest całkowicie niezależny to nie będzie miał z tym problemu. Chciałaś pewnie napisać "całkowicie zależny" (od drugiej osoby). A mniej więcej w którym miejscu tego nowego projektu przeczytałaś te rewelacje?
m&m pisze:To jest dopiero fenomen naszej władzy do spółki z trybunałem.
Jak Ci się nie podoba konstytucja to zmień kraj :) W Niemczech ponoć jest zajebiście i socjal duży...
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 23 mar 2015, 20:05

Ależ obrona bubla odchodzi.
Iks pisze:Jak jest całkowicie niezależny to nie będzie miał z tym problemu. Chciałaś pewnie napisać "całkowicie zależny" (od drugiej osoby). A mniej więcej w którym miejscu tego nowego projektu przeczytałaś te rewelacje?
Mała pomyłka z mojej strony, ale nietrudno sie domysleć co miałam na mysli.
A te rewelacje zawarte są w kryterium dochodowym, nie wprost, ale z zapisu jasno to wynika.

Iks pisze:Jak Ci się nie podoba konstytucja to zmień kraj :) W Niemczech ponoć jest zajebiście i socjal duży...
Konstytucja mi się podoba, bo to nie konstytucja tak dzieli opiekę.
A trybunał z rządem to nawet w niemczech nie mieli by co robić, gdyz tam takich gnid politycznych i oszustów nie potrzebują. To się muszą w polsce dowartosciowywać.
Gość pisze:Daj se spokój. To już jest nudne. Przerzuć się na inny wątek.
Inne wątki nie bardziej urozmaicone. Nawet bym powiedziała, ze nudniejsze, bo codziennie w kilku tematach jednoczesnie potrafi powtarzac się w kółko to samo.
A tobie chyba bardzo zalezy , zeby o cudownych rozwiązaniach swołoczy politycznej nie mówiło sie głośno.
m&m

Napisano: 24 mar 2015, 12:31

m&m pisze: Mała pomyłka z mojej strony, ale nietrudno sie domysleć co miałam na mysli.
A te rewelacje zawarte są w kryterium dochodowym, nie wprost, ale z zapisu jasno to wynika.
Kryterium rośnie, opiekunowie dorosłych na tym zyskają, stracą opiekunowie dzieci których nie lubisz. No i dalej to nie tłumaczy, dlaczego osoba niesamodzielna ma być pozbawiona opieki? Bo kryterium wynosi 1000zł? Gdyby była samotna + jakieś dziecko chciało nią zająć może w teorii mieć nawet do 2K emerytury, a dziecko i tak dostanie świadczenie. W tej chwili kryterium to 664, więc dwie osoby nie mogą łącznie przekroczyć niecałych 1400. Gdzie sens, gdzie logika Twoich zarzutów? :roll:
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2015, 15:15

Iks, zapomniałeś tylko o tym, że to dziecko może mieć małżonka który pracuje. Ciężko wtedy będzie nie przekroczyć 1k.
mireczka

Napisano: 24 mar 2015, 15:45

No dobrze, ale teraz też może, to nie jest jakaś nowość która wejdzie od lipca. A kryterium jest przecież niższe. No i druga sprawa, że wszystkie prawa nabyte zostają, więc jak ktoś nie chce to z tego po prostu nie skorzysta. Burdel to to wprowadza, ale dla ludzi którzy to będą realizować, opiekunom generalnie robi dobrze, a raczej tak dobrze na ile pozwala budżet.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2015, 15:48

A przy tym m&m dalej nie wyjaśniła tego zarzutu:
m&m pisze:natomiast niepełnosprawny całkowicie niezalezny będzie musiał radzic sobie sam w kazdym przypadku - sam sie nakarmi, sam sie przewinie, sam sobie weźmie lekarstwa. To jest dopiero fenomen naszej władzy do spółki z trybunałem.
Z czego to wynika? Bo zdawkowe, że ukryte jest w kryterium dochodowym tu nic nie tłumaczy.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x