zmiana świadczenia wychowawczego na formę rzeczową

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Awatar użytkownika
Aniorka
Stażysta
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenie wychowawcze, fundusz alimentacyjny
Kontakt:

Re: zmiana świadczenia wychowawczego na formę rzeczową

Post autor: Aniorka »

Przed wydaniem decyzji robicie po prostu wszczęcie postępowania na podstawie przepisów szczególnych? czy w jaki sposób ją zmieniacie? od radcy dostaliśmy propozycję wznowienia postępowania na podst.art. 145, § 1, pkt. 5 KPA ponieważ dane w tej sprawie okoliczności istniały już przed wydaniem decyzji. Ale mi to wznowienie nie pasuje ponieważ po zakończeniu postępowania w tym trybie : organ odmawia uchylenia decyzji dotychczasowej lub uchyla decyzję dotychczasową,a tu nam chodzi o zmianę decyzji nie o uchylenie.
danutka
Stażysta
Zajmuję się: SW/FA/ŚR
Kontakt:

Post autor: danutka »

Też jestem ciekawa bo mamy rodzinę gdzie występuje problem alkoholowy - mają do wypłaty 1.000 zł - pomoc rzeczowa wydaje się - byłaby najlepszym rozwiązaniem - ale jak to rozgraniczyć - że np 600zl żywność (przelew do sklepu - który sklep wybrać jak np w pobliżu msc zamieszkania jest ich 4 czy 5) a pozostała kwota na ubrania? jeśli potrzebne będą lekarstwa? czy opłaty w szkole? jak to rozwiązujecie? Pomoc rzeczowa w pewnych rodzinach byłaby super rozwiązaniem ze względu na dzieci - jednak kto i w jaki sposób ma decydować na co przeznaczyć pieniądze? Bardzo proszę o wskazanie dobrych praktyk
ola1234567
Stażysta
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: ola1234567 »

Witam jeśli kase otrzyma asystent rodziny bo środki są marnotrawione to zmieniamy decyzje na formę rzeczową??? czy ma ktoś taką decyzje?? bardzo proszę o pomoc
500+
Referent
Zajmuję się: Św, zr, fa, śr,
Kontakt:

Post autor: 500+ »

witam

tzn. że notatka służbowa pracownika socjalnego opisująca złe wydatkowanie pieniędzy jest dla mnie wszczęciem postępowania i zlecam wywiad?
a co z pozostałymi świadczeniami? u mnie pani ma świadczenie wychowawcze, rodzinne, fundusz i pracownik socjalny będzie chciał tylko świadczenie wychowawcze zmienić na formę rzeczową, notatka jest o sytuacji rodziny nie wskazuje narazie na zmianę formy i konkretnego świadczenia. Więc co z pozostałymi świadczeniami? do jakiej sprawy to zarejestrować? Dopiero w wywiadzie napisze o zmianę wychowawczego na formę rzeczową.
ola1234567
Stażysta
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: ola1234567 »

A czy asystent może otrzymywać pieniądze?? czy to jest zgodne z przepisami prawa??
ODPOWIEDZ