zmiana świadczenia wychowawczego na formę rzeczową
- Aniorka
- Stażysta
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenie wychowawcze, fundusz alimentacyjny
- Kontakt:
Re: zmiana świadczenia wychowawczego na formę rzeczową
Przed wydaniem decyzji robicie po prostu wszczęcie postępowania na podstawie przepisów szczególnych? czy w jaki sposób ją zmieniacie? od radcy dostaliśmy propozycję wznowienia postępowania na podst.art. 145, § 1, pkt. 5 KPA ponieważ dane w tej sprawie okoliczności istniały już przed wydaniem decyzji. Ale mi to wznowienie nie pasuje ponieważ po zakończeniu postępowania w tym trybie : organ odmawia uchylenia decyzji dotychczasowej lub uchyla decyzję dotychczasową,a tu nam chodzi o zmianę decyzji nie o uchylenie.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SW/FA/ŚR
- Kontakt:
Też jestem ciekawa bo mamy rodzinę gdzie występuje problem alkoholowy - mają do wypłaty 1.000 zł - pomoc rzeczowa wydaje się - byłaby najlepszym rozwiązaniem - ale jak to rozgraniczyć - że np 600zl żywność (przelew do sklepu - który sklep wybrać jak np w pobliżu msc zamieszkania jest ich 4 czy 5) a pozostała kwota na ubrania? jeśli potrzebne będą lekarstwa? czy opłaty w szkole? jak to rozwiązujecie? Pomoc rzeczowa w pewnych rodzinach byłaby super rozwiązaniem ze względu na dzieci - jednak kto i w jaki sposób ma decydować na co przeznaczyć pieniądze? Bardzo proszę o wskazanie dobrych praktyk
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Witam jeśli kase otrzyma asystent rodziny bo środki są marnotrawione to zmieniamy decyzje na formę rzeczową??? czy ma ktoś taką decyzje?? bardzo proszę o pomoc
-
- Referent
- Zajmuję się: Św, zr, fa, śr,
- Kontakt:
witam
tzn. że notatka służbowa pracownika socjalnego opisująca złe wydatkowanie pieniędzy jest dla mnie wszczęciem postępowania i zlecam wywiad?
a co z pozostałymi świadczeniami? u mnie pani ma świadczenie wychowawcze, rodzinne, fundusz i pracownik socjalny będzie chciał tylko świadczenie wychowawcze zmienić na formę rzeczową, notatka jest o sytuacji rodziny nie wskazuje narazie na zmianę formy i konkretnego świadczenia. Więc co z pozostałymi świadczeniami? do jakiej sprawy to zarejestrować? Dopiero w wywiadzie napisze o zmianę wychowawczego na formę rzeczową.
tzn. że notatka służbowa pracownika socjalnego opisująca złe wydatkowanie pieniędzy jest dla mnie wszczęciem postępowania i zlecam wywiad?
a co z pozostałymi świadczeniami? u mnie pani ma świadczenie wychowawcze, rodzinne, fundusz i pracownik socjalny będzie chciał tylko świadczenie wychowawcze zmienić na formę rzeczową, notatka jest o sytuacji rodziny nie wskazuje narazie na zmianę formy i konkretnego świadczenia. Więc co z pozostałymi świadczeniami? do jakiej sprawy to zarejestrować? Dopiero w wywiadzie napisze o zmianę wychowawczego na formę rzeczową.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
A czy asystent może otrzymywać pieniądze?? czy to jest zgodne z przepisami prawa??
Oprócz zmiana świadczenia wychowawczego na formę rzeczową - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
upomnienie do decyzjii żądającej zwrotu
przysposobienie dziecka w trakcie
Od kiedy SW się już nie należy?
2 zaświadczenia za ten sam miesiąc a różne kwoty
zabezpieczenie alimentów a 500+
woj. lubelskie-czy udało sie pobrać aktualizację sygnity
zmiana podstawa prawna kpa- od 02.02.2018
małżeństwo- 1 dziecko z matką, 2 z ojcem. Komu świadczenia?
Nienależnie pobrane za ubiegły okres , nie ma teraz świadcze
Koordynacja w trakcie miesiąca
Nienależnie pobrane św. wych. na pierwsze dziecko
wniosek na drugie dziecko a dochód
członek rodziny pracuje w Polsce, umowa z polską firmą, tylk
art. 16 ust 2 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci
Zaświadczenia osób nie z tej gminy! Co z tym?
Czy macie pomysł na uzasadnienie odmowa