czy zmieniła się ustawa o dodatem mieszkaniowy> czy może być tak jak teraz:proszę o pomoc???
Na podstawie art. 2, art. 3, art. 4, art. 5, art. 6, art. 7, art. 8 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (tj. Dz.U. 2017 poz. 180) § 1- 5, Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 grudnia 2001 r. w sprawie dodatków mieszkaniowych ( Dz. U. Nr 156,poz 1817 ze zmianami ) oraz art. 104 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (t. j. Dz.U. z roku 2017, poz. 1257) upoważnienia Wójta Gminy ...........z dnia 01-10-2010 r. udzielonego Kierownikowi Gminnego Ośrodka ......................do prowadzenia postępowań i wydawania decyzji administracyjnych w indywidualnych sprawach z zakresu dodatków mieszkaniowych, po rozpatrzeniu wniosku ..................................................
zmiana ustawy o dodatek mieszkaniowy
-
- Stażysta
- Zajmuję się: praca
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Re: zmiana ustawy o dodatek mieszkaniowy
Według mnie jest ok 

-
- VIP
- Zajmuję się:
A według mnie niezupełnie.
Pomyślcie tylko. Przykładowo z definicji gospodarstwa domowego (powołany art.4) wcale nie wynika obowiązek przyznania dodatku, nieprawdaż? Podobnie z upoważnienia ministra (art. 7 ust.11). Podobnie z art. 3 (urzędnik może rzec: cóż z tego, że niby przysługuje? to sobie weźcie, byle nie u mnie
) I tak dalej.
Całe życie nie wiem po co wypisywać tyle (niekoniecznych) przepisów.
Pomyślcie tylko. Przykładowo z definicji gospodarstwa domowego (powołany art.4) wcale nie wynika obowiązek przyznania dodatku, nieprawdaż? Podobnie z upoważnienia ministra (art. 7 ust.11). Podobnie z art. 3 (urzędnik może rzec: cóż z tego, że niby przysługuje? to sobie weźcie, byle nie u mnie

Całe życie nie wiem po co wypisywać tyle (niekoniecznych) przepisów.

-
- VIP
- Kontakt:
PCW, a skąd wiesz na co organ kładzie w niej nacisk?
Nie dalej, jak wczoraj powołałam się na ten sam art. 4 ustawy o DM, gdyż musiałam wnioskodawcy wytłumaczyć, że nie może ująć w deklaracji osoby, z którą nie prowadzi wspólnego gospodarstwa domowego. Ten artykuł był kluczowy.
Nikt nie zabroni w podstawie wyszczególnic artykuły, które mają związek. Nie jest to rażący błąd
Nie dalej, jak wczoraj powołałam się na ten sam art. 4 ustawy o DM, gdyż musiałam wnioskodawcy wytłumaczyć, że nie może ująć w deklaracji osoby, z którą nie prowadzi wspólnego gospodarstwa domowego. Ten artykuł był kluczowy.
Nikt nie zabroni w podstawie wyszczególnic artykuły, które mają związek. Nie jest to rażący błąd
-
- VIP
- Zajmuję się:
Nacisk?Maxima pisze:a skąd wiesz na co organ kładzie w niej nacisk?

Kluczowy w zakresie gospodarstwa domowego, ale niekoniecznie przy ustalaniu kto ma kompetencję wydać decyzję. Przy okazji można zauważyć, że ten przepis jest głównie dla wnioskodawcy (!)Maxima pisze:wczoraj powołałam się na ten sam art. 4 ustawy o DM, gdyż musiałam wnioskodawcy wytłumaczyć, że nie może ująć w deklaracji osoby, z którą nie prowadzi wspólnego gospodarstwa domowego. Ten artykuł był kluczowy.
Błąd nie, ale przy rozpatrywaniu wniosku jest stosunkowo dużo szczegółów — czyż każdy mamy wpisać na wstępie decyzji??? Moim zdaniem niekoniecznie, bo to do niczego nie służy, jedynie komplikuje sprawę. Wystarczy 1 (jeden!) istotny, który przymusza do decyzji w ogóle. Bo kiedy sporządza się decyzję administracyjną? Bodajże wyłącznie w przypadkach, gdy przepis ustawy zmusza.Maxima pisze:Nikt nie zabroni w podstawie wyszczególnic artykuły, które mają związek. Nie jest to rażący błąd
Jak przygotować decyzję, to kompetencyjny problem jej autora.
-
- VIP
- Kontakt:
Nie ma sensu ciągnąć dyskusji, powiem jeszcze, ze SKO również w ten sposób podaje podstawę prawną (wyszczególnia te same artykuły co oliwia123456)

a dla kogo jest decyzja, jak nie dla wnioskodawcy?PCW pisze:ten przepis jest głównie dla wnioskodawcy (!)
-
- VIP
- Zajmuję się:
Decyzja jest w równym stopniu dla zarządcy. Jeśli zaś chodzi o art. 4, to kompetencja w zakresie jego stosowania należy do wnioskodawcy.
Do zakończenia wątku brakuje konkluzji. Otóż proszę zauważyć, że zasadniczą podstawą wystosowania decyzji jest art. 7 ust. 1. Bez tego przepisu nie ma mowy o decyzji. Z kolei sam przepis bez innych na decyzję moim zdaniem wystarcza.
Jeśli kogoś dręczy przymus wpisania wszystkich przepisów ustawy, to niech pisze, tylko niech czasem pomyśli i zauważy, że w ten sposób wprowadza zamieszanie i wewnętrzne sprzeczności.
Do zakończenia wątku brakuje konkluzji. Otóż proszę zauważyć, że zasadniczą podstawą wystosowania decyzji jest art. 7 ust. 1. Bez tego przepisu nie ma mowy o decyzji. Z kolei sam przepis bez innych na decyzję moim zdaniem wystarcza.
Jeśli kogoś dręczy przymus wpisania wszystkich przepisów ustawy, to niech pisze, tylko niech czasem pomyśli i zauważy, że w ten sposób wprowadza zamieszanie i wewnętrzne sprzeczności.
Oprócz zmiana ustawy o dodatek mieszkaniowy - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Zwrot wniosku na dodatek mieszkaniowy? - braki
Wzór decyzji odmownej -przeklroczenie metrazu
Zaległość, informacja od zarzadcy, wasze praktyki
nienależnie pobrany dodatek mieszkaniowy
Sygnity - potwierdzanie list pojedynczo?!
praca dorywcza czy wliczamy
wniosek o dodatek mieszkaniowy
DOCHÓD Z URZĘDU PRACY - jak bierzecie?
odsetki od niesłusznie pobranych dodatków mieszkaniowych
dodatek mieszkaniowy na domek gospodarczy
Brak faktur potw. wydatki. Pilne!
opłata za prad w w kosztach utrzymania lokalu mieszkalanego
POMOCY- proszę uprzejmych o pomoc w wyliczeniu dodatku
1/4 etatu obliczenie dochodu do dodatku mieszkaniowego
Zgon zarządcy - właścicicla
wydatki - jak to ugryźć? Proszę o pomoc