To wynika z ustawy o pomocy społecznejIks pisze:A powiedzcie jeśli możecie bo mnie to bardzo nurtuje, a nikt u mnie w ośrodku nie potrafi konkretnie odpowiedzieć. Z czego wynika konieczność przeprowadzenia kolejnego wywiadu jeśli zmienia się kryterium i potem kolejnego w związku z podwyżką pielęgnacyjnych? Podwyżkę pielęgnacyjnego jeszcze jestem w stanie zrozumieć, bo to w sumie wpływa na dochody rodziny (ale z drugiej strony wzrost nie przekracza 10%), ale co się zmieniło konkretnie w sytuacji rodzin korzystających ze stałego w związku ze wzrostem kryteriów ustawowych - przecież ich sytuacja mogła w ogóle nie ulec zmianie. No i drugie pytanie - z czego wynika konieczność przedkładania kompletu dokumentów przy każdym wywiadzie, a potem przy comiesięcznej zmianie (bo tak wyjdzie teraz) powielanie tego ponownie, tych samych decyzji, tych samych zaświadczeń. Z góry dzięki za odpowiedź
Konieczność przeprowadzenia wywiadu wynika po pierwsze z art. 107 ust. 1 ustawy o pomocy społecznej - rodzinny wywiad środowiskowy przeprowadza się u osób i rodzin korzystających lub ubiegających się o świadczenia z pomocy społecznej w celu ustalenia ich sytuacji osobistej, rodzinnej, dochodowej i majątkowej(...) Zmieniają się kryteria, a więc mamy inną rzeczywistość prawną i należy przyrównać aktualną sytuację świadczeniobiorców do nowego stanu prawnego. Ustalamy to właśnie na podstawie wywiadu bo tak stanowi ww. norma prawna, a nie na podstawie np. notatki służbowej. Dalej - będziemy zmieniać decyzje na zasiłki stałe. Zmiana decyzji następuje poprzez wydanie nowej decyzji. A zgodnie z art. 106 ust. 4 - decyzję wydaje się po przeprowadzeniu wywiadu środowiskowego. Natomiast konieczność przedkładania kompletu dokumentów wynika stąd, że w pomocy społecznej każda taka sprawa jest oddzielnym postępowaniem administracyjnym (przeważnie zakończonym decyzją) i analogicznie jw. należy ustalić sytuację rodziny, a sytuację rodziny ustala się na podstawie wywiadu (art. 107 ust. 1) i dokumentów, o których wyraźnie wspomina art. 107 ust. 5b.Iks pisze:A powiedzcie jeśli możecie bo mnie to bardzo nurtuje, a nikt u mnie w ośrodku nie potrafi konkretnie odpowiedzieć. Z czego wynika konieczność przeprowadzenia kolejnego wywiadu jeśli zmienia się kryterium i potem kolejnego w związku z podwyżką pielęgnacyjnych? Podwyżkę pielęgnacyjnego jeszcze jestem w stanie zrozumieć, bo to w sumie wpływa na dochody rodziny (ale z drugiej strony wzrost nie przekracza 10%), ale co się zmieniło konkretnie w sytuacji rodzin korzystających ze stałego w związku ze wzrostem kryteriów ustawowych - przecież ich sytuacja mogła w ogóle nie ulec zmianie. No i drugie pytanie - z czego wynika konieczność przedkładania kompletu dokumentów przy każdym wywiadzie, a potem przy comiesięcznej zmianie (bo tak wyjdzie teraz) powielanie tego ponownie, tych samych decyzji, tych samych zaświadczeń. Z góry dzięki za odpowiedź