ZMIANY KDR - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 26 maja 2021, 13:04

Witam
Od kiedy nowe zmiany wchodzą w życie?
gops74
Stażysta
Od: 30 sie 2018, 9:17
Zajmuję się: FA i SR

Napisano: 26 maja 2021, 15:20

Właśnie część już weszła i tak np. dziś dostałam wniosek o duplikat karty z dowodem wpłaty na 10,12 zł ( kwota po marcowej waloryzacji) a teraz co mam wzywać kobietę żeby oddać jej 12 gr a właściwie to kasa Urzędu - bo wg zmian to już ma być 10 zł a kwoty te obowiązują od dnia następnego po ogłoszeniu!?
nowa26
Referent
Od: 09 mar 2018, 9:36
Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP

Napisano: 28 maja 2021, 11:48

nowa26 pisze:
26 maja 2021, 15:20
Właśnie część już weszła i tak np. dziś dostałam wniosek o duplikat karty z dowodem wpłaty na 10,12 zł ( kwota po marcowej waloryzacji) a teraz co mam wzywać kobietę żeby oddać jej 12 gr a właściwie to kasa Urzędu - bo wg zmian to już ma być 10 zł a kwoty te obowiązują od dnia następnego po ogłoszeniu!?
Hej, a ja to rozumiem inaczej.

Jeżeli wniosek o duplikat czy dodatkową formę karty zostanie złożony przed 9 czerwca br. to i tak opłata jest odpowiednio 10,12 zł i 9,21 zł. Dopiero od 9 czerwca br. jeśli ktoś złoży wniosek to obowiązuje jednakowa kwota 10,00 zł. Może ktoś jeszcze się wypowie w temacie ?

Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 28 maja 2021, 12:13

Art. 9. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem art. 3 pkt 8, który wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2022 r., oraz art. 4, który wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.
Art. 4. 1. Wójt, burmistrz albo prezydent miasta, w terminie 7 dni od dnia następującego po dniu ogłoszenia niniejszej ustawy, z urzędu, bezpłatnie, przyznaje kartę tradycyjną w rozumieniu ustawy zmienianej w art. 1, członkowi rodziny wielodzietnej, o którym mowa w art. 5 pkt 2 lub 3 ustawy zmienianej w art. 1, któremu została przyznana i wydana wyłącznie karta elektroniczna w rozumieniu ustawy zmienianej w art. 1. Wydanie karty tradycyjnej w rozumieniu ustawy zmienianej w art. 1 następuje niezwłocznie po jej przyznaniu.
2. Do wniosków o przyznanie Karty Dużej Rodziny lub wydanie jej duplikatu złożonych i nierozpatrzonych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje się przepisy ustawy zmienianej w art. 1 w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, z wyjątkiem wysokości opłaty, o której mowa odpowiednio w:
1) art. 13 ust. 1a ustawy zmienianej w art. 1, która wynosi 9,21 zł;
2) art. 13 ust. 2 ustawy zmienianej w art. 1, która wynosi 9,78 zł.

Czyli jak to jest w końcu?
nowa26
Referent
Od: 09 mar 2018, 9:36
Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP

Napisano: 28 maja 2021, 12:21

nowa26 pisze:
28 maja 2021, 12:13
Art. 9. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem art. 3 pkt 8, który wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2022 r., oraz art. 4, który wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.
Art. 4. 1. Wójt, burmistrz albo prezydent miasta, w terminie 7 dni od dnia następującego po dniu ogłoszenia niniejszej ustawy, z urzędu, bezpłatnie, przyznaje kartę tradycyjną w rozumieniu ustawy zmienianej w art. 1, członkowi rodziny wielodzietnej, o którym mowa w art. 5 pkt 2 lub 3 ustawy zmienianej w art. 1, któremu została przyznana i wydana wyłącznie karta elektroniczna w rozumieniu ustawy zmienianej w art. 1. Wydanie karty tradycyjnej w rozumieniu ustawy zmienianej w art. 1 następuje niezwłocznie po jej przyznaniu.
2. Do wniosków o przyznanie Karty Dużej Rodziny lub wydanie jej duplikatu złożonych i nierozpatrzonych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje się przepisy ustawy zmienianej w art. 1 w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, z wyjątkiem wysokości opłaty, o której mowa odpowiednio w:
1) art. 13 ust. 1a ustawy zmienianej w art. 1, która wynosi 9,21 zł;
2) art. 13 ust. 2 ustawy zmienianej w art. 1, która wynosi 9,78 zł.

Czyli jak to jest w końcu?
No właśnie o to pytam, bo słyszę różne interpretacje. W Lexie pokazuje zmiany kwot dopiero od 9 czerwca, a to że art. 4 wszedł w życie 26 maja br. wskazuje jedynie na to, o czym pisałem wcześniej. Próbowałem dzwonić do ministerstwa ale oczywiście dodzwonić się nie można. Zresztą czy będą to wiedzieć? W piśmie z urzędu wojewódzkiego też jest lakoicznie napisane, nie ma konkretnie do kiedy i od kiedy jakie kwoty, tylko ogólnie w momencie wejścia w życie nowelizacji (choć wskazano 14 dni po ogłoszeniu). PS kwota 10,12 zł a nie 9,78 zł powinna być - wkradł się błąd :)
Poza tym, gdyby obowiązywały te same już kwoty po 10 zł to byłoby to sprzeczne bo art. 13 ust. 1a mówiłby już o możliwości wydania jedynie karty tradycyjnej w przypadku gdy wcześniej udostępniono już elektroniczne. A mamy przecież jeszcze nieobsłużone wnioski o dodatkową formę karty elektroniczną.
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x