"zmiany" odnosnie 3-mcznych zaleglosci dluznika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 05 lip 2017, 13:02

Witam, mam pytanko, bez wzgledu na zmiany w kk i naszej ustawie: jesli dluznik przyjdzie na wywiad i podpisze oswiadczenie majatkowe to nie wydajemy decyzji o uznaniu go za uchylajacego sie i tym samym nie skladamy wnioskow do prokuratury tak?
Wystarczy, ze ten dluznik przyjdzie nam na wywiad i podpisze co trzeba i pomimo tych 3 mcznych zaleglosci nic z nim nie robimy, dobrze rozumiem? Jesli tak to te zmiany nie zmienia za duzo bo nie wiem jak u was ale u mnie prawie wszyscy na wywiad przychodza i podpisuja co trzeba...

pozdrawiam
*alala
Stażysta
Od: 19 kwie 2017, 10:26
Zajmuję się: FA/SR

Napisano: 05 lip 2017, 13:14

pozazdrościć dłużników (pomijając to, że nie płacą). Wszystko się zgadza.
brtk
Stażysta
Od: 16 cze 2017, 7:37
Zajmuję się: FA

Napisano: 05 lip 2017, 13:39

Dzieki. Czyli jak zwykle wiele szumu i zametu o nic ;)
Moim skromnym zdaniem sciganie dluznika nie powinno byc uzaleznione od tego czy on przyjdzie na wywiad czy nie tylko od samej tej 3 m-cznej zaleglosci, wtedy by sie wystraszyli ;) A tak przyjda na wywiad jak co rok, nascimniaja bo wiedza, ze na tym sie skonczy, nawzajem sie poinstruuja i tyle w temacie.
*alala
Stażysta
Od: 19 kwie 2017, 10:26
Zajmuję się: FA/SR

Napisano: 05 lip 2017, 13:52

Niestety nawet 3 miesięczna zaległość i niestawienie się na wywiad nie będzie w konsekwencji pewnym skazaniem.

Przepis stanowi, że "kto uchyla się (...)". Żeby się uchylać od czegokolwiek trzeba mieć możliwość realizowania określonego obowiązku, co jest związane z zawinionym działaniem lub zaniechaniem osoby (w naszym przypadku dłużnika). Jeżeli dłużnikowi nie będzie można przypisać winy (dłużnik nie płaci bo nie ma pieniędzy i nawet gdyby bardzo chciał i się starał to nie miałby możliwości wykonania tego obowiązku) to nie będzie skazania.

Zobaczymy jak to będzie wyglądać w praktyce i statystykach.
brtk
Stażysta
Od: 16 cze 2017, 7:37
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x