zmiany w stypendium - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 10 sie 2015, 7:20

powiedzcie proszę czy jakieś zmiany w stypendiach dla uczniów na podstawie ustawy o systemie oswiaty, bo tu przyszły jakieś informacje o szkoleniach w związku ze zmianami ale z tego co widzę to zmiany od 1.10.2016r.
nknk

Napisano: 13 sie 2015, 7:25

czy ktoś coś wie na temat zmian?
anka15

Napisano: 13 sie 2015, 9:09

Polecam przeglądać ostatnie wątki.

https://www.dziennikustaw.gov.pl/du/2015/1058/1 - rozporządzenie z nowym kryterium
https://kuratorium.kielce.pl/8959/pomoc- ... ochodowych - komentarz kuratorium do analogicznej sytuacji
viewtopic.php?p=207332758#p207332758 - rozważania użytkowników (odsyłam do 3 strony)

Podsumowując:
1) przyjmujemy wnioski między 1 a 15 września,
2) wnioski są rozpatrywane wg starego kryterium dla stypendium od września lub wg nowego kryterium dla stypendium od października (wnioskodawca ma wybór),
3) zmiana kryterium wg MEN jest podstawą do ponownego rozpatrzenia wniosku złożonego po terminie

Wątpliwości:
ad 2) w przypadku stypendium od października - rozpatrywać je na podstawie dochodu za sierpień?; rodzi to problem, który różnicuje wnioski złożone we wrześniu na stypendium od października, a złożone w październiku z oświadczeniem dot. powodów przekroczenia terminu (zmiana kryterium - ad. 3), również od października - wtedy miesiącem poprzedzającym jest wrzesień i taki dochód zostanie załączony - mamy więc dochód za sierpień lub wrzesień za to samo stypendium, w zależności od terminu złożenia wniosku,
ad 3) stypendium przyznajemy miesiąc po wystąpieniu zmiany, jeżeli więc zmiana kryterium wchodzi w życie 01.10.2015 r., to stypendium wg wniosków z października z uzasadnieniem przekroczenia terminu składania wniosków na podstawie powyższego punktu 3 powinny być przyznawane od listopada?; wtedy rozwiązuje to problem z punktu 2, nie będzie dwóch podejść dla przyznawania jednego świadczenia i wszystko będzie zgodne z ustawą.

Ostateczne odpowiedzi osobiście uzyskam dopiero za 2 tyg. po wizycie z prawnikiem, na forum każdy ma swoje podejście. Mój plan, który jest najmojszy, zakłada przyjmowanie normalnie wniosków między 1 a 15 września i przyznawanie stypendium, w zależności jak się będą klienci łapać, od września lub października (bez deklaracji klienta, sam będę oceniał, od kiedy chcą stypendium, to w końcu logiczne - od momentu, kiedy się kwalifikują). Stypendia złożone w październiku uzasadnione zmianą kryterium będą przyznawane od listopada, a w innym miesiącu jak październik uzasadnienie to nie będzie uznawane jako podstawa do rozpatrzenia wniosku złożonego po terminie.
abc

Napisano: 13 sie 2015, 9:32

myślałam,że tylko kobiety mają takie rozkminki;)

dla osób z przekroczonym dochodem we wrześniu,a spełniającym kryterium od października, które złożą wniosek w październiku,a dostaną stypendium od listopada więc stracą jeden miesiąc
jak złożą normalnie we wrześniu to, powinny dostać od października

myślę,że najprościej to podsumował ~1980 i tak też większość z nas robiła w 2012r.
ja wszystkim ludziom mówię,że mają złożyć wnioski normalnie w terminie i Ci co będą spełniać kryterium od października,to na wrzesień dostaną odmowę,a przyznanie od października
xyz@

Napisano: 13 sie 2015, 11:17

1982 ominął wiele kwestii, zrobił kolejny "miks" i wcale nie trzeba tego tak interpretować. Po to są rozważania, że wyeliminować wszelkie wątpliwości; jeżeli atutem kobiet jest myślenie o wszystkich aspektach, to najwidoczniej jestem kobietą.

viewtopic.php?p=207337067#p207337067

Jak będziemy w 5 wątkach się wypowiadać o tym samym, to daleko nie zajdziemy - odsyłam tam.
abc

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x