Zmiany w świadczeniu pielęgnacyjnymod 2015? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 03 gru 2014, 16:03

Czy szykują się jakieś zmiany od 2015 r. w sprawie świadczenia pielęgnacyjnego wypłacanego rodzicowi dziecka niepełnosprawnego?
Dzwoniła do mnie klientka, bo ktoś jej powiedział, że od 2015 r. ma wejść dodatkowa skala i od niej będzie zależała wysokość świadczenia pielęgnacyjnego. Ja nic o tym nie słyszałam.
Przesiedziałam w ustawach na Inforlexie 2 godziny i drugie tyle na innych stronach internetowych i nic nie znalazłam o ewentualnych zmianach. Znalazłam jedynie na mpips projekt z 2013 r., gdzie była mowa o skali (Barhel?), ale z tego co wiem z tego projektu tylko niektóre zmiany weszły, ale skala nie.

Powiedzcie, czy są / będą jakieś zmiany w tej kwestii (tj. wprowadzenie skali w celu ustalenia wysokości świadczenia pielęgnacyjnego dla rodziców)?

Napisano: 03 gru 2014, 16:26

wysokosc czekow opiekunczych ma byc uzalezniona od jakiejs skali:) ale czeki opiekuncze to nie swiadczenie pielegnacyjne
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2014, 17:37

Na Bip ministerstwa wrócił projekt z pięciostopniową skalą niesamodzielności - czyli ten w miarę sensowny, który pogrzebali rodzice leżący w sejmie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2014, 18:03

To wygląda na to, że odgrzebali.
Iks co się czepiasz, leżenie Ci nie leży.
wwo

Napisano: 03 gru 2014, 18:18

To w sumie było najlepsze rozwiązanie jakie mogło byc.
I jesli wracają do tego rozwiązania, to najwidoczniej trybunał ich do tego zmusił.
m&m

Napisano: 03 gru 2014, 19:19

wwo pisze:co się czepiasz, leżenie Ci nie leży.
Od początku się czepiałem tej akcji, a dialog z terrorystami uważam za pomysł chybiony. Tym bardziej koncepcję, aby projekty aktów prawnych były odrzucane, bo garstka osób emocjonalnie związanych z tematem, a bez absolutnie żadnego merytorycznego przygotowania do zasad i działań legislacyjnych zorganizowała sobie w sejmie koczowisko.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2014, 19:26

Iks, nie przesadzaj. Projekt upadł dużo wczesniej niż leżakowanie w sejmie.
To wyglądało tak, jakby został przygotowany na potrzeby orzeczenia trybunału a potem o nim całkowicie zapomniano.
m&m

Napisano: 03 gru 2014, 19:43

Pamiętam wypowiedź Pani Seredyn, zdaje się, że z mównicy sejmowej, w której stwierdzała, że na skutek protestu rodziców projekt zawieszono, a także wypowiedzi samych rodziców którzy szczycili się, że nie dopuścili do dalszych prac nad nim.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2014, 19:55

A ja pamiętam jak mówła, że na razie wstrzymują prace nad nim w związku ze zblizającym sie wyrokiem TK i dalsze prace nad nim będą uzalezne od tego, co orzeknie trybunał.
A rodzice juz na jesień byli przeciwko projektowi wiedząc, ze duzo mogą na nim stracic.
m&m

Napisano: 03 gru 2014, 20:41

Do Iksa.
Może i tam jakąś merytorykę masz, ale człowieka w tobie nie ma.
Twój wpis pozostawię bez komentarza, ale tak w ogóle dowiedz się chłoptasiu co oznacza słowo terrorysta.
wwo

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x