zmiany w TW - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 5    [ Posty: 43 ]

Napisano: 23 maja 2014, 8:31

Czytaliście RMF z dnia 20 maja 2014r.? O co w tym chodzi? Miało nie być już TW a będą......
wandzia

Napisano: 23 maja 2014, 10:13

Też mam pytanie odnośnie TW
Czy to prawda, że przez 6. m-cy jeszcze można wystawiać TW na starych zasadach?
telena

Napisano: 23 maja 2014, 12:42

Może ktoś wie coś na ten temat i podzieli się wiedzą z mami - proszę.
zojka

Napisano: 23 maja 2014, 12:59

Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 16 maja 2014 r. w sprawie wzorów dokumentów stosowanych w egzekucji należności pieniężnych (Dz.U. 2014 poz. 655). tu są pokazane wzory nowych druków z adnotacją że stare można używać jeszcze przez 6 miesięcy. ale w tych wzorach nie ma ani nowego upomnienia ani tytułu wykonawczego. więc może to oznaczać że zostają bez zmian
nita

Napisano: 23 maja 2014, 13:12

A przecież jest rozporządzenie MF z 16 maja 2014r. w sprawie wzorów tytułów wykonawczych stosowanych w egzekucji administracyjnej i jest załączony nowy wzór tw jest dużo zmian w nim
wandzia

Napisano: 23 maja 2014, 13:26

a rzeczywiście już znalazłam dzięki
nita

Napisano: 26 maja 2014, 10:33

nie dzeniu z 16 maja nowego wzoru na upomnienie czy TW, gdzie mam szukać oświećcie mnie,pliss
GRAS

Napisano: 28 maja 2014, 9:06

też nie wiem gdzie szukać nowych wzorów TW i upomnień
nita

Napisano: 28 maja 2014, 9:26

a tak w skrócie co sie właściwie zmieniło?
knz

Napisano: 28 maja 2014, 10:03

Zmiany są zasadnicze.
Nie ma wzoru upomnienia, są tylko wymagania co do treści upomnienia.
Wierzyciel ma dostarczyć upomnienie a jak to jego sprawa. Wierzyciel niezwłocznie dostarcza upomnienie dopiero gdy łączna kwota należności wraz odsetkami przekracza 10*koszty upomnienia lub zbliża się termin przedawnienia należności(6 miesięcy).
Dotyczy to również TW. TW wg starych wzorów będzie można wystawiać jeszcze przez 6 miesięcy.
Nowe upomnienia już obowiązują .
Przyjęto takie rozwiązanie w upomnieniach, że dłużnik nalicza tzw. dalsze odsetki. Wierzyciel wystawia upomnienie
zawierające kwoty odsetek naliczonych na dzień wystawienia upomnienia a dłużnik oblicza dalsze odsetki od
dnia następnego do dnia wpłaty.
Tak również jest dla nowych TW. Wierzyciel nalicza odsetki na dzień wystawienia TW a US nalicza dalsze odsetki.
Nowy TW zawierać może należności dłużnika z całego okresu świadczeniowego (zamiast trzech TW będzie jeden).
itd.
Przykład nowego upomnienia które zaprojektowałem można zobaczyć: https://www.bdmb.pl/kalkulator/upomnienia.htm
BDMB

Strona 1 z 5    [ Posty: 43 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x