zmiany w TW - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 5    [ Posty: 43 ]

Napisano: 28 maja 2014, 10:14

Stare rozporządzanie Ministra Finansów z 22 listopada 2001 r. w sprawie wykonania
niektórych przepisów ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. Nr 137, poz. 1541, z 2003 r. Nr 9, poz. 106 oraz z 2004 r. Nr 10, poz. 79)traci moc z dniem wejścia w życie rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 maja 2014 r. w sprawie trybu postępowania wierzycieli należności pieniężnych przy podejmowaniu czynności zmierzających do zastosowania środków egzekucyjnych , czyli od 21 maja 2014 r., ale tylko w części dotyczącej trybu postępowania wierzycieli należności pieniężnych przy podejmowaniu czynności zmierzających do zastosowania środków egzekucyjnych. Wynika z tego, że tylko rozdział 2 starego rozporządzenia się zmienił.
Znajdujący się już w rozdziale 3 - §13 pkt 1 rozporządzania Ministra Finansów z 22 listopada 2001 r., który stanowi: Postępowanie egzekucyjne może być wszczęte bez uprzedniego doręczenia upomnienia w przypadkach, gdy należność pieniężna została określona w orzeczeniu nie uległ zmianie i obowiązuje nadal.
Czyli dalej możemy powoływać się na ten paragraf i nie wystawiać upomnień.
nowapa

Napisano: 28 maja 2014, 10:31

a jak wystawiłam upomnenie już i zaczełam robić tytuły ale wszystko po steremu
as3

Napisano: 28 maja 2014, 10:52

CZYLI DALEJ CIĄGNIEMY TE TW? A ja miałam nadzieję, że już się ktoś zorientował, że to zbędny koszt jest, bo komornik skarbowy to prawie nic nie egzekwuje :/
gooska

Napisano: 28 maja 2014, 11:23

Upomnienia wystawiane od 21 maja - po nowemu, TW od 17 maja można po nowemu lub przez 6 m-cy wg starego wzoru.

Dlatego, żeby dla FA nie wystawiać TW nie trzeba w ogóle likwidować TW ale zmienić ustawę o FA.
BDMB

Napisano: 28 maja 2014, 11:28

a jak ja wyslatiwlam upom 21.05 na starych zasadach tzn podana byla kwota wyplaconych swiadczen i dzien od kiedy liczone sa odseteki bez wysokosci tych odsetek to co mam zrobic???
gosiakops

Napisano: 28 maja 2014, 13:35

Jak te nowe tw wypełnić.
Wypełniamy numer tw i date wystawienie
A potem to w poz. D dane zobowiazanego,
W pozycji E cos wpisujemy w danych dotyczacych należności pienięznych??
W pozycji E1. co wpisać w pkt. 4, pkt. 5, pkt. 6, pkt. 7????

I jeszcze ma taki problem, wierzycielem u mnie jest gmina, ja w ośrodku wystawiam tw dłużnikom, chodziłam po bieczątke burmistrza i urzędową okrągłą do gminy, tam gdzie było stanowisko słuzbowe i podpis osoby upoważnionej do działanie podbijała mi moja pani kierownik ośrodka.
A teraz jak ma to wygladac?
Ma być u góry na pierwszej stronie pieczątka burmistrza, a w pozycji F pkt. 7 kierowniczki??
Jolcia

Napisano: 29 maja 2014, 11:20

1.rozporządzenie MF z dnia 16 maja 2014r par 2: wzór tytułów wyk. moga być stosowane nie dłużej niż przez 6 misięcy od wejscia w życie rozporządzenia
czyli wynika z tego że stare TW nadal można
2.zmiany nie dotyczą rozdziału 3 rozporządzenia, czyli nie musimy wystawiać tytułów wykonawczych jeśli uprzednio zostało wystawione orzeczenie
czy dobrze rozumiem---
.Ola.

Napisano: 29 maja 2014, 13:32

Mam pytanie a co robimy z § 9 dotyczącym zawiadomienia urzędu skarbowego na podstawie czego mam powiadomić owy US
lola

Napisano: 29 maja 2014, 13:58

Ola.
TW musimy wystawiać. Jeszcze.
Upomnień nie musimy, powołując się na §13 pk1 rozp. MF z 22 listopada 2001 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji
nowapa

Napisano: 30 maja 2014, 8:52

tak masz rację , myślałam o upomnieniu a napisałam TW,
jesli możesz podaj mi w którym p. TW to dodajesz , w 72 ?
bo ja w poprzednich okresach wystawiałam upomnienia , ale teraz nie będę tego robić,
.Ola.

Strona 2 z 5    [ Posty: 43 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem