Zapoznałam się już dawno a pytanie odnosi się do sytuacji jak ktoś złoży wniosek np w czerwcu bo się dziecko urodzi i chyba wtedy nie da rady zastosować art. wymienionych przez Ciebiemikaa pisze:Proponuję zapoznać się z poniższymi zapisami w projekcie ustawy:zuzka pisze:Mam pytanie co myślicie o tym że uchylony zostanie art. 21 ust. 2..pieniądze zamawiamy do 4 danego miesiąca a jak ktoś nam złoży daj my na to wniosek 22 i co wtedy też mamy mu wypłacić tylko skąd wziąć pieniądze jak zamówione będzie za mało a będziemy musieli wypłacić zgodnie z art. 21 ust.1..
ust. 5 otrzymuje brzmienie:
„5. W przypadku gdy osoba ubiegająca się o świadczenie wychowawcze na kolejny okres złoży wniosek wraz z dokumentami w okresie od dnia 1 września do dnia 30 września danego roku, ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego oraz wypłata przysługującego świadczenia wychowawczego następuje do dnia 30 listopada tego roku.”,
d) po ust. 5 dodaje się ust. 5a-5c w brzmieniu:
„5a. W przypadku gdy osoba ubiegająca się o świadczenie wychowawcze na dany okres złoży wniosek wraz z dokumentami w okresie od dnia 1 października do dnia 31 października danego roku, ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego oraz wypłata przysługującego świadczenia wychowawczego następuje do dnia 31 grudnia tego roku.
5b. W przypadku gdy osoba ubiegająca się o świadczenie wychowawcze na dany okres złoży wniosek wraz z dokumentami w okresie od dnia 1 listopada do dnia 30 listopada danego roku, ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego oraz wypłata przysługującego świadczenia wychowawczego następuje do dnia 31 stycznia następnego roku.
5c. W przypadku gdy osoba ubiegająca się o świadczenie wychowawcze na dany okres złoży wniosek wraz z dokumentami w okresie od dnia 1 grudnia danego roku do dnia 31 stycznia następnego roku, ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego oraz wypłata przysługującego świadczenia wychowawczego następuje do ostatniego dnia lutego następnego roku.”
Zmiany w ustawie o 500+
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: Zmiany w ustawie o 500+
- rysia
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW,SR,FA
- Kontakt:
mi najbardziej podoba się dodanie do ustawy punktów dotyczących samotnych matek

- voodoo
- Inspektor
- Kontakt:
A ja uważam że nie potrzebnie się nakręcacie.zuzka pisze:Zapoznałam się już dawno a pytanie odnosi się do sytuacji jak ktoś złoży wniosek np w czerwcu bo się dziecko urodzi i chyba wtedy nie da rady zastosować art. wymienionych przez Ciebie
- heiland
- Administrator
- Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS
- Kontakt:
O to to to tovoodoo pisze:A ja uważam że nie potrzebnie się nakręcacie.zuzka pisze:Zapoznałam się już dawno a pytanie odnosi się do sytuacji jak ktoś złoży wniosek np w czerwcu bo się dziecko urodzi i chyba wtedy nie da rady zastosować art. wymienionych przez Ciebie

Ale zawsze tak jest przy jakiś zmianach.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Mam pytanie, czy do obliczania dochodu z gospodarstwa rolnego w nowym okresie zasiłkowym bierzemy pod uwagę OBWIESZCZENIE PREZESA GŁÓWNEGO URZĘDU STATYSTYCZNEGO z dnia 23 września 2016 r. w sprawie wysokości przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 1 ha przeliczeniowego w 2015 r.???
Nowe obwieszczenie za 2016 r. będzie dopiero pod koniec września 2017 r. i teraz pojawia się dylemat. Czy do momentu pojawienia się nowego obwieszczenia(w którym jest dochód za 2016 r., czyli ten który nas interesuje w okresie zasiłkowym 2017/2018), brać dochód z 1 ha przeliczeniowego w 2015 r. A dopiero kiedy pojawi się nowe obwieszczenie to obliczamy dochód po nowemu. Jakoś to dziwne wszystko.
Napiszcie jak Wy to robicie.
Dziękuję
Nowe obwieszczenie za 2016 r. będzie dopiero pod koniec września 2017 r. i teraz pojawia się dylemat. Czy do momentu pojawienia się nowego obwieszczenia(w którym jest dochód za 2016 r., czyli ten który nas interesuje w okresie zasiłkowym 2017/2018), brać dochód z 1 ha przeliczeniowego w 2015 r. A dopiero kiedy pojawi się nowe obwieszczenie to obliczamy dochód po nowemu. Jakoś to dziwne wszystko.
Dziękuję
- voodoo
- Inspektor
- Kontakt:

Forum coraz bardziej zaskakuje ale:
- czy u ciebie nikt nie prowadzi świadczeń rodzinnych?
- jak sobie wyobrażasz brać dochód z gosp rolnego na podstawie obwieszczenia GUS, które odnosi się do roku 2015?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE
- Kontakt:
mikaa pisze:Mam pytanie, czy do obliczania dochodu z gospodarstwa rolnego w nowym okresie zasiłkowym bierzemy pod uwagę OBWIESZCZENIE PREZESA GŁÓWNEGO URZĘDU STATYSTYCZNEGO z dnia 23 września 2016 r. w sprawie wysokości przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 1 ha przeliczeniowego w 2015 r.???
Dziękuję

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne
- Kontakt:
Czekamy aż pojawi się nowe. Mówimy ludziom, którzy mają gospodarstwo, żeby wnioski składali później, bo i tak ich papiery będą leżeć. Jeżeli przyniosą i tak, to leżą i czekają na obwieszczenie.mikaa pisze:Mam pytanie, czy do obliczania dochodu z gospodarstwa rolnego w nowym okresie zasiłkowym bierzemy pod uwagę OBWIESZCZENIE PREZESA GŁÓWNEGO URZĘDU STATYSTYCZNEGO z dnia 23 września 2016 r. w sprawie wysokości przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 1 ha przeliczeniowego w 2015 r.???
Dziękuję
- POCAHONTAS
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
działanie nieprawidłowe - pozbawiasz w ten sposób ludzi wcześniejszej wypłaty. Chyba,ze u was mało tego jest i wszystko wypłacicie w 10/2017Młodypracownik pisze:Czekamy aż pojawi się nowe. Mówimy ludziom, którzy mają gospodarstwo, żeby wnioski składali później, bo i tak ich papiery będą leżeć. Jeżeli przyniosą i tak, to leżą i czekają na obwieszczenie.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne
- Kontakt:
A jak mam zrobić wcześniejszą wypłatę, skoro dochód nie wylizony,bo nie wiem ile z ziemi wyjdzie? W październiku to jeszcze idą stare zasiłki...POCAHONTAS pisze:działanie nieprawidłowe - pozbawiasz w ten sposób ludzi wcześniejszej wypłaty. Chyba,ze u was mało tego jest i wszystko wypłacicie w 10/2017Młodypracownik pisze:Czekamy aż pojawi się nowe. Mówimy ludziom, którzy mają gospodarstwo, żeby wnioski składali później, bo i tak ich papiery będą leżeć. Jeżeli przyniosą i tak, to leżą i czekają na obwieszczenie.
Oprócz Zmiany w ustawie o 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
konto bankowe
wprowadzenie doch. uzysk. powod. utratę św.
uzysk z chorobowego - część od pracodawcy, część z zus.
Promocja na usługę e-mail
umorzenie nienależnie pobranego 500+
decyzja ROPS a rozwód
KOORDYNACJA A POWRÓT DO POLSKI
ROPS ZMIANA MIEJSCA ZAMIESZKANIA kto wypłaca?
Wezwanie w celu wyjaśnień okoliczności mających wpływ na pra
Pani wykreśla ze składu męża
Umowy zlecenia - który dochód?
obliczanie dochodu
gospodarstwo rolne
Dostareczenie orzeczenie o niepełnosprawności
NP jak to ugryżć
Zapowiedź aktualizacji Sygnity