znaczny stopień matki a śp na dziecko - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 21 maja 2014, 9:26

Mam taki dylemat.Czy matka/ojciec może mieć orzeczony znaczny stopień niepełnosprawności i pobierać świadczenie pielęgnacyjne na dziecko? Poniżej cytat ustawy.
Warunki do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego określone w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu obowiązującym w dniu 31 grudnia 2012 r.
Świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej przysługuje:
1) matce albo ojcu
2) innym osobom, na których, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. Nr 9, poz. 59, z późn. zm.), ciąży obowiązek alimentacyjny, z wyjątkiem osób o znacznym stopniu niepełnosprawności,
3) opiekunowi faktycznemu dziecka.

Osobom innym niż spokrewnione w pierwszym stopniu i legitymującym się znacznym stopniem niepełnosprawności świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje. Ale matce/ojcu posiadającymi orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności świadczenie pielęgnacyjne można przyznać. Dobrze myślę? Czy mnie coś zamroczyło?
Leena

Napisano: 21 maja 2014, 9:27

dobrze myślisz, rodzic może mieć orzeczenie o znacznym stopniu i pobierać śp
nela
Referent
Od: 15 kwie 2008, 10:57
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 9:30

Jeśli jest w stanie sprawować tę opiekę nad dzieckiem, to znaczny stopień niepełnosprawności nie stanowi negatywnej przesłanki przyznania świadczenia. Ja w związku z uzasadnionymi wątpliwościami, żądam w takich sytuacjach przeprowadzenia rodzinnego wywiadu środowiskowego na podstawie art. 23 ust. 4aa ustawy.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x