znaczny stopień u dorosłej a śp - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 26 lut 2015, 9:40

Witam. Jeśli osoba w wieku 24 lata posiada orzeczenie o znacznym st. niepełnosprawności(od urodzenia) to można przyznać śp? nie muszą już być zaznaczone pkt. 7 i 8, bo znaczny to z automatu? dobrze myslę, bo juz mi sie miesza???
mmmmm

Napisano: 26 lut 2015, 10:15

przy znacznym stopniu "tak" lub "nie" w punktach nie mają znaczenia.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 26 lut 2015, 11:03

Przy znacznym pkt 8 nie ma znaczenia , ale pkt 7 musi być na tak.
Przeciez on mówi o koniecznosci stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji.
Ale jak wy nie wymagacie w orzeczeniu pkt 7 to nie dziwota, ze potem świadczenie opiekuncze pobierają opiekunowie osób niepełnosprawnych samodzielnie funkcjonujących.
m&m

Napisano: 26 lut 2015, 11:15

nie mają znaczenia pkt. przy znacznym to oczywiste
doris1

Napisano: 26 lut 2015, 11:30

m&m pisze:Przy znacznym pkt 8 nie ma znaczenia , ale pkt 7 musi być na tak.
Przy znacznym może być cokolwiek w tych punktach, odmówić i tak się nie da.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2015, 11:40

Nie możesz przy znacznym odnosić się do punktów w orzeczeniach Zus i Krus /o całkowitej niezdolności do pracy i samodzielnej ezgsytencji/ nie ma punktów.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2015, 12:00

m&m pisze:Przy znacznym pkt 8 nie ma znaczenia , ale pkt 7 musi być na tak.
Przeciez on mówi o koniecznosci stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji.
Ale jak wy nie wymagacie w orzeczeniu pkt 7 to nie dziwota, ze potem świadczenie opiekuncze pobierają opiekunowie osób niepełnosprawnych samodzielnie funkcjonujących.
Podaj prosze podstawę prawną.
W mojej ustawie zapis brzmi ( i w każdej dotyczącej swiadczen rodzinnych) "Świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej przysługuje:...... – jeżeli nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad osobą
legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności albo orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji."
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 26 lut 2015, 17:16

Sipera tylko, ze cytując podstawę prawną pominełaś, cel na jaki przysługuje świadczenie. I jezeli osoba niepełnosprawna w orzeczeniu nie ma zapisu w pkt 7, że wymaga tej opieki sprawowanej przez drugą osobę, to znaczy, ze na podstawie takiego orzeczenia opiekunowi wypłaca sie świadczenie jedynie za dotrzymywanie niepełnosprawnemu towarzystwa przy piciu kawy. Ewentualnie za usługiwanie mu.
m&m

Napisano: 26 lut 2015, 17:51

Ja czasami naprawdę nie wiem o co Ci chodzi - jak nie dajemy - żle!, jak dajemy - źle!. Chyba po prostu Wszyscy powinniśmy zrobić zrzutę i dać Tobie co?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2015, 18:21

A może o to chodzi, zeby dawać z głową.
m&m

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]