Znów ten nieszczęsny rejestr Straży Granicznej - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 14 mar 2023, 15:04

Tak sytuacja. Mam od stycznia 2023 r. przyznane rodzinne Pani ze statusem UKR. Nadanie statusu w mojej gminie 17.01.2023 r. Pani w momencie przyznawania świadczeń nie weryfikowała się w rejestrze straży granicznej " błąd..... " Dziś ją weryfikuję i Pani ma utratę statusu 10.11.2022 r. Do tej pory niby wszystko gra Pani w tym czasie u mnie świadczeń nie pobierała. Kierownik USC twierdzi, że przywrócił tej Pani status UKR od stycznia 2023 r. Czy te rejestry Pesel nie mają żadnego powiązania i wpływu na rejestr straży granicznej ???? Czy ja tą Panią mam gnać teraz do Straży Granicznej żeby u nich sobie to prostowała ??? Przecież to jest obłęd jakiś :(:(
Hawcia
Referent
Od: 19 kwie 2022, 12:20
Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy

Napisano: 14 mar 2023, 16:00

U nas dokładnie taka sama sytuacja. Na razie nie gnaliśmy Pani do SG i poprzestaliśmy na wyjaśnieniu sprawy z USC i przywróconym statusie UKR w PESEL-u. ZUS jednak zablokował 500+. Pismo do Komendy Głównej SG nic nie pomogło - w skrócie otrzymaliśmy odpowiedź, że gmina jest właściwa do weryfikacji i ewentualnego ponownego nadania statusu UKR a w sprawach informatycznych właściwy jest odpowiedni pion w Ministerstwie, ponadto obywatele Ukrainy przy przekraczaniu granicy powinni wyraźnie oświadczyć, że przekraczają granicę w związku z działaniami wojennymi...
JLP
Referent
Od: 31 mar 2017, 11:17
Zajmuję się: ŚR, FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x