Znowu FA-pomocy!! - Księgowość

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 21 mar 2014, 11:47

ja tez nie tylko w rb27ZZ
~mo

Napisano: 21 mar 2014, 11:55

Dzięki za odpowiedź! Miłego dnia!
Jeśli ktoś miał taką sytuacje jak ja ,bardzo proszę o pomoc !
Jestem bezsilna i chyba za głupia ,aby uporać sie z tymi ksiegowaniami! Moja skarbniczka ,kiedy ja poprosilam o pomoc jak to teraz technicznie zrobić stwierdziła, że to ja jestem księgowa i mam tak dostosować moje księgowania aby było dobrze!
~ ~szymon

Napisano: 21 mar 2014, 12:04

...wiem wiem powtarzam się....

...ale niestety źle to księgujecie. A szczególnie źle a wręcz nierzetelnie księgujecie przekazanie do UG bp...
~TW

Napisano: 21 mar 2014, 12:43

~TW- jeśli nie chceszlub nie umiesz pomóc to proszę Cię nie
fatyguj się dokonując znanych wszystkim do znudzenia Twoich uszczypliwych wpisów. Forum jest dla ludzi życzliwych i pomagających sobie wzajemnie. Mimo wszystko miłego dnia !
~ ~szymon

Napisano: 21 mar 2014, 17:09

Przeciez pomagam...pisze ze złe ksiegujecie. Wyprowadzam was z błędu. A to pomoc.... A ze wam ona nie leży....cóż...błędy wasze zostaną zatem powielone
~TW

Napisano: 22 mar 2014, 10:39

Było tak ja piszecie ale chyba od 3 lat jest przypis całości przez 221/720
dochód 130/221 z par 0980 rozbitym na gminy

odprowadzenie dochodu 222/130 par. jw.
w RB 27S tylko dochody naszej gminy
~Ula

Napisano: 22 mar 2014, 15:18

Jeżeli by zrobić tak jak pisze ~Ula to konto 222 wykaże saldo po stronie Wn co nie jest dopuszczalne gdyż oznacza to, że jednostka przekazała do budżetu kwotę większą niż zrealizowane przez nią dochody na rzecz gminy.

222/130D 100% FA do budżetu gminy
800/222 20% na podstawie Rb-27S doch.własne gminy

Dochody pobrane na rzecz BP i OWD powinny być przekazane na rachunek budżetu gminy a nie do budżetu gminy jak to ma miejsce w przypadku dochodów własnych gminy wykazywanych w Rb-27S.

Jak przekazać pobrane dochody na rzecz BP na rach. budżetu?

225/130 60% FA Przekazanie na rachunek budżetu gminy dochodów pobranych na rzecz BP
--------------------------

A w rachunkowości budżetu gminy:

133/224-BP-FA wpływ dochodów pobranych na rzecz BP

saldo konta 224-BP-FA jest równe kwocie należności BP o której jest mowa w

art. 60 pkt 8 Uofp

Środkami publicznymi stanowiącymi niepodatkowe należności budżetowe o charakterze publicznoprawnym są w szczególności następujące dochody budżetu państwa albo budżetu jednostki samorządu terytorialnego:

8) pobrane przez jednostkę samorządu terytorialnego dochody związane z realizacją zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych jednostkom samorządu terytorialnego odrębnymi ustawami i nieodprowadzone na rachunek dochodów budżetu państwa.

224-BP_FA/133 przekazanie do BP.
~BDMB

Napisano: 22 mar 2014, 17:26

Ula ma rację ...

... konto 222 nie musi się rozliczać sprawozdaniem rb27s, gdyż zadania zlecone rozlicza się pod rb-27zz.

A zatemo jakim saldzie na 222 pisze bdmb?

~TW

Napisano: 22 mar 2014, 17:31

OD 2011 ROKU MAMY NOWY-AKTUALNY PLAN KONT....nie ma w nim już przepisów pozwalających księgować jak Zuźka wyżej pokazuje...

...SORRY...ale od 2011 zmieniły się przepisy a Wy nadal, jesteście w jakimś amoku...
~TW

Napisano: 23 mar 2014, 17:21

[]
... konto 222 nie musi się rozliczać sprawozdaniem rb27s, gdyż zadania zlecone rozlicza się pod rb-27zz.
[]
Wcześniej jedynym słusznym rozwiązaniem podawanym przez TW było 100% FA w rb-27S co pozwalało rozliczyć konto 222, teraz proponuje by posłużyć się częściowo Rb27S i Rb-27ZZ. Rzeczywiście trzeba być w amoku, by proponować takie rozwiązania.

Konto 222 służy do rozliczania zrealizowanych przez jednostkę dochodów własnych gminy. Po stronie Wn konta ujmuje się dochody przelane do BUDŻETU.

Co oznacza sformułowanie: \"przelane do budżetu\"?

Jak można dowiedzieć się z Uofp art. 211 BUDŻET JST jest rocznym planem dochodów i wydatków oraz przychodów i rozchodów tej jednostki. Czyli do budżetu przelewa się tylko dochody objęte planem dochodów JST.

Oznacza to, że przy pomocy konta 222 rozlicza się tylko dochody objęte planem finansowym JST a nie dochody pobrane na rzecz np. BP. Sprawozdaniem z wykonania przez jednostkę samorządową planu dochodów budżetowych (dochody objęte planem JST) jest Rb-27S i tylko to sprawozdanie może stanowić podstawę do przeksięgowań zrealizowanych dochodów na konto 800.

Zadanie zlecone FA ma swój oddzielny plan a Rb-27ZZ jest sprawozdaniem z wykonania tego planu. Nie ma zapisów wprost zakazujących użycia tego sprawozdania jako podstawy do przeksięgowań na konto 800, ale nie ma dlatego, że nie przewidziano iż może się znaleźć ktoś, kto zaproponuje coś tak nieprawdopodobnego jak użycie Rb27ZZ jako podstawy do tych przeksięgowań. Można przypuszczać, że nie za długo takie przepisy powstaną tak
jak w przypadku Rb-27S gdzie musiano wydać przepis wskazujący, że należy ujmować w tym sprawozdaniu tylko dochody własne gminy a nie 100% FA jak proponował ktoś będąc w amoku.

Stosowanie sprawozdania Rb-27ZZ jako podstawy do przeksięgowań zrealizowanych przez OPS dochodów budżetowych na konto 800 jest nielegalne.
~BDMB

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem