Znowu rozliczenie..

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
~~

Znowu rozliczenie..

Post autor: ~~ »

Rozliczenie o którym mowa w art. 46 ust. 1 ustawy o FA robimy za lipiec - sierpień - wrzesień 2008 czy od początku wypłacania zaliczki w 2005 r. do września 2008r...??
~Monika

Re: Znowu rozliczenie..

Post autor: ~Monika »

ludzie, dajcie spokój z tym rozliczeniem, o jakim rozliczeniu piszesz
cytuję gosie, która już ten temat próbowała zamknąć
Komornicy dostali pismo z ministerstwa, że przysyłają zaświadczenia tylko wtedy gdy coś wyegzekwują. Jeżeli nic nie przysłali to znaczy że egzekucja była bezskuteczna.
art. 46 dot. zaliczki jest do rozliczenia lipiec-sierpień-wrzesień. Jeżeli analogicznie nie dostaniesz zaświadczenia to nic nie robisz. Koniec kropka
nela
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: nela »

ja też nie dostałam zaświadczenia za wrzesień, ale jak sama o nie wystapiłam to okazało się ze we wrześniu komornik wyegzekwował spora sume i babka musiała oddac zaliczke za wrzesień
~Monika

Post autor: ~Monika »

komornik trochę zawalił sprawę, w takich przypadkach komornicy do nas dzwonili i mówli nie wypłacać zaliczki bo egzekucja jest skuteczna
to komornik ma obowiązek informowania sam z siebie
~~

Ja wystąpiłem o zaświadczenia - u mnie też, w przypadku kilku osób, komornik coś tam ściągnął i to podlega rozliczeniu.

Bardziej chodzi mi o to, czy musimy jakoś rozliczyć dłużnika alimentacyjnego - od początku płacenia wierzycielce zaliczki. Jego dług z tytułu wypłacanej przez nas od 2005 r. zaliczki aż do września 2008 r. + ustawowe odsetki..
nela
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

~~ jak rozliczałas zaliczkę co kwartał to wystarczy rozliczyc ostatni miesiąc Monika wiadomo jak jest z komornikiem
~~

W większości przypadków dług dłużnika jest tak duży, że wszystko co zostało ściągnięte, szło na poczet długów.
Jeżeli coś było spłacane na bieżąco, to komornik po upływie kwartału przesyłał mi zaświadczenie - wtedy wydawałem decyzję zmieniającą i wypłacałem odpowiednio wyższą lub niższą zaliczkę (albo wcale). Czyli rozliczam tylko lipiec - sierpień - wrzesień 2008r. ? Czy ostateczny termin zrobienia tego rozliczenia upływa z końcem tego roku (z czego to wynika)?

W ustawie o FA jest mowa o rozliczaniu dłużnika po okresie zasiłkowym.
W ZA tego nie było, czyli (w oparciu o art. 46 ust. 1 ustawy o FA) nie muszę robić żadnego rozliczenia dotyczącego samego dłużnika - kwoty jego całkowitego zadłużenia (z tytułu wypłaconej od września 2005r. zaliczki) wraz z odsetkami?

Pozdrawiam :)
~~

A teraz konkretny przykład, zaświadczenie od komornika:

1. Egzekucja bezskuteczna: nie
2. Kwota zobowiązań dłużnika: - 1231,16 (nadpłata)
3. Kwota wyegzekwowanych świadczeń wyniosła:
a) w pierwszym miesiącu 185,34zł
b) w drugim miesiącu 185,34
c) w trzecim miesiącu 180,55

4. Różnica: 1782,39zł

Kobieta otrzymywała miesięcznie po 410,00zł zaliczki czyli 1230,00zł / 3 miesiące.

Jak to rozliczyć?
a) 410,00 - 185,34 = 224,66 (185,34 do zwrotu)
b) 410,00 - 185,34 = 224,66 (185,34 do zwrotu)
c) 410,00 - 180,55 = 229,45 (180,55 do zwrotu)
Łącznie do zwrotu 551,23

czy tak:
Miała nadpłatę (1782,39), przewyższającą kwotę która została jej wypłacona za te 3 miesiące i musi zwrócić całość (410,00zł x 3 miesiące, łącznie 1230,00zł)
~~

Pomóżcie, chciałbym to dzisiaj rozliczyć i mieć spokój. Mam do rozliczenia tylko trzy wierzycielki..

Mam brać kwotę z punktu 4 czy wartości wyegzekwowane w poszczególnych miesiącach..
nela
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

przecież to zaświadczenie mówi o tym ze juz w poprzednim kwartale była spora nadpłata i juz wtedy nie powinna byc wypłacana zaliczka
ODPOWIEDZ