Znowu się nie zgłosił na wywiad. Co teraz robię? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 14 gru 2015, 14:23

W poprzednim okresie. Dłużnik nie zgłosił się na wywiad. Zrobiłam dec. o uchylaniu, wniosek o ściganie.
W tym okresie dłużnik również nie zgłosił się na wywiad. Co powinnam zrobić? Jakie pisma wysłać?
natasza

Napisano: 14 gru 2015, 15:02

czytasz art. 5a i się szeroko usmiechasz
jagódka_

Napisano: 14 gru 2015, 15:21

Ale komornika i OWW informujesz o podjętych działaniach, że wezwałaś, nie przyszedł i teraz poza wnioskiem o ściganie nie możesz zrobić już nic (o ile masz decyzję uznającą ostateczną) :D
Tosia 3

Napisano: 14 gru 2015, 15:23

się uśmiecham ale jednocześnie myślę, że muszę wysłać info z info, że się nie zgłosił do OWW i komornika.
Ulgą jest, że nie wysyłam wniosku o ściganie.
Ale pozostaje jeszcze kwestia prawa jazdy. poprzednio wysłałam zapytanie do starosty czy delikwent posiada takie uprawnienia. Otrzymałam odpowiedź, ze nie.

Zastanawiam się czy po nowym roku nie powinnam wysłać do centralnej ewidencji kierowców pytania czy posiada uprawnienia?
natasza

Napisano: 14 gru 2015, 15:52

Nie wiadomo po co kiedyś pytałaś starostę o prawo jazy dłużnika. Nie było takiego obowiązku.
Gdy stosujesz obecnie art. 5a, to nie występujesz do starosty!
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2015, 12:28

Ale w którym miejscu jest napisane ze nie występujemy ponownie z wnioskiem o ściganie i o zatrzymanie prawa jazdy? Rozumiem że w tym art. jest że jeśli jest w obiegu decyzja uznająca dłużnika za uchylającego się od alimentacji, to ponownie takowej nie wydajemy, nie informujemy ponownie PUP o potrzebie aktywizacji... Ale czy nie powinniśmy co roku składac wniosku o ściganie,jeśli dłużnik uniemożliwia wywiad?
kimi

Napisano: 18 gru 2015, 11:44

PRoszę niech ktoś się wypowie
kimi

Napisano: 21 gru 2015, 15:11

Podbijam pytanie !!!
klauudddia

Napisano: 21 gru 2015, 15:21

Jest w tej sprawie stanowisko Departamentu Polityki Rodzinnej MPiPS z 10.11.2015 r. przesłane do jednej z gmin.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 21 gru 2015, 16:27

kimi pisze:Ale w którym miejscu jest napisane ze nie występujemy ponownie z wnioskiem o ściganie i o zatrzymanie prawa jazdy?
W żadnym, ale według osób na szkoleniu u których ja byłam jak również interpretacji Ministerstwa jeśli decyzja o uchylaniu się pozostaje w mocy to nie występujemy z wnioskami do starosty i prokuratury. Mi się takie stanowisko bardzo podoba.
natasza pisze:Ale pozostaje jeszcze kwestia prawa jazdy. poprzednio wysłałam zapytanie do starosty czy delikwent posiada takie uprawnienia. Otrzymałam odpowiedź, ze nie.
Super, a wiec nie realizowałaś zapisów ustawy.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x