ja w takiej samej sytuacji wysłałam pismo do żony. ona jest wnioskodawcą. przyszła, powiedziała, że jest w trakcie rozwodu i nie uzyska od męża papierów - ale ... niestety, to nie jest mój problem. zostało bez rozpatrzenia. nie burzyła się bardzo może dlatego, że i tak podjęła pracę i mogła dostać to 500 tylko za październik, a potem i tak byłoby uchylenie.
tak, i wezwę np PKO BP jako świadka a potem nałożę na niego grzywnę
88kpa ma jeden feler, może być zastosowany tylko w stosunku do osoby wezwanej w charakterze biegłego/świadka i tylko we własnej lub sąsiedniej gminie. Nie da się go zastosować do osób prawnych i przy braku odpowiedzi na pisma z 25 ust 3 czy 29 uosr czy analogicznych w 500.
Tom pomału, sprawdzasz kto jest księgowym/właścicielem/kadrowego w danej firmie i wzywasz księgowego/właściciela/kadrowego. Zresztą zachowując resztki powagi to duże firmy raczej nie robią przeszkód, problemy są z małymi firmami.
Gdy nie jest to na twoim terenie to stosujesz art. 52 kpa.
Najczęściej wystarczy tylko poinformować o takim fakcie i zaświadczenie jest od razu wydawane.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
W naszych ustawach nie ma przepisu, który pozwalałby występować do pracodawcy o udostępnienie danych osobowych. W ustawie o pomocy społecznej chyba znalazłam. Też miałam taką potrzebę i wzięłam od osoby, której dane miały dotyczyć zgodę na wystąpienie do pracodawcy o udostępnienie danych o wynagrodzeniu za miesiąc ........... i powołałam się tylko na ustawę o ochronie danych osobowych. Jeszcze nie odpisali.
jak nie ma jak jest?
Art. 24. 2. Pracodawcy, właściwe jednostki organizacyjne podległe Ministrowi Obrony Narodowej, ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych, Szefowi Agencji Wywiadu, Szefowi Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Ministrowi Sprawiedliwości, podmioty wypłacające uposażenie osobom w stanie spoczynku lub uposażenie rodzinne, jednostki, które zawarły umowę agencyjną lub umowę zlecenia albo umowę o świadczenie usług, rolnicze spółdzielnie produkcyjne, właściwe organy finansowe, organy emerytalne lub rentowe oraz urzędy administracji rządowej i samorządowej są obowiązani wydawać zaświadczenia niezbędne do ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Elmer, w kwestii dużych niesprawiających kłopotów nie życzę ci korespondować z Randstad Jakie ichni dział prawny wytwarza epistoły to głowa mała A i nam za bardzo się kopać nie chce. Na szczęście przy kilkunastu tysiącach te kilkadziesiąt problematycznych spraw nie powoduje zbytniego bólu głowy. Najczęściej lecimy metodą @Vasaria, to nie nasz problem.
EDIT: Co do powyższego to często gęsto dostajemy odpowiedź, że to dotyczy osób fizycznych a nie nas.