ZP COVID - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 04 sie 2020, 13:07

Przedłużyłam decyzję odnośnie ZP oraz dod. z tyt. kształc. i rehabil. w związku z COVID i wypłacam . Teraz przyszła pani i mówi że dostała wezwanie do uzupełnienia wniosku o brakujące dokumenty ale ona nie uzupełniła w terminie wyznaczonym przez PCPR zadzwoniła do PCPR że nie będzie uzupełniać bo nie jest w stanie i rezygnuje. PCPR ją poinformował że w takim razie oni nie mogą wydawać decyzji odmownych więc to orzeczenie które zostało przedłużone będzie ważne do odwołania stanu zagrożenia epidemicznego COVID.
To znaczy, że dalej wypłacam zasiłek pielęgnacyjny i dod. z tyt. kszt. i rehabilitacji aż do odwołania stanu zagrożenia epidemicznego? Pomocy!!! Czy sie z tym zgadzacie bo ja myślałam że Pani przyjdzie i uchylę od sierpnia te świadczenia.
bozenkaz
Praktykant
Od: 06 kwie 2017, 13:58
Zajmuję się: Św

Napisano: 13 sie 2020, 10:30

CZY ROBICIE DECYZJE ZMIENIAJĄCE W ZWIĄZKU Z COVID-19 CZY PRZYZNAJĄCE I CZY PRZED TYM ZAWIADOMIENIE O WSZCZĘCIU POSTĘPOWANIA. MAM PANIĄ KTÓREJ ORZECZENIE SIĘ SKOŃCZYŁO W LIPCU. OŚWIADCZYŁA ŻE JEST ZAINTERESOWANA DALSZYM POBIERANIEM ZASIŁKU PIELĘGNACYJNEGO OD SIERPNIA... JAKĄ DECYZJĘ W TYM PRZYPADKU ZROBIĆ????
inkaa
Stażysta
Od: 05 lip 2017, 10:13
Zajmuję się: referent

Napisano: 13 sie 2020, 10:59

MOŻE KTOŚ COŚ PODPOWIEDZIEĆ.... PIERWSZA TAKA MOJA SYTUACJA.... CZY ZAWIADOMIENIE O WSZCZĘCIU POSTĘPOWANIA??? CZY ZMIENIĆ DECYZJĘ (TYLKO ŻE TAMTA DECYZJA DOT. ZASIŁKU PIEL. BYŁA WAŻNA DO 31.07) CZY NOWĄ DECYZJĘ W POWOŁANIU NA USTAWĘ O COVID-19???
inkaa
Stażysta

Napisano: 13 sie 2020, 11:18

U mnie zmieniamy decyzję. Powinnaś mieć zgodę strony, że nadal jest zainteresowana pobieraniem świadczenia.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 13 sie 2020, 12:35

na oświadczeniu strona napisała że jest zainteresowana jak pisałam wcześniej, "SZARAK" czy robisz zawiadomienie przed wydaniem tej decyzji zmieniającej, na jakie art się powołać w decyzji??
inkaa
Stażysta

Napisano: 13 sie 2020, 12:57

Przepisy o wydłużeniu orzeczeń obowiązują od kilku miesięcy, trąbiono o tym, żeby zmieniać decyzje póki są w obrocie prawnym, a niektórzy nadal budzą się w sierpniu, że decyzje się pokończyły 31.07 :?: A każdy kto dzwoni do klienta i wypytuje czy chce tego przedłużenia tonem sugerującym, że może to nieść niekorzystne konsekwencje niech się zastanowi jeszcze raz, czy na pewno działa na korzyść klienta. Jak już dzwonić, to informować, że jest to ogromne ułatwienie i do 60 dni po epidemii mają myślenie o orzecznictwie z głowy :evil:
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 13 sie 2020, 13:22

Tak robię zawiadomienia jeśli strona sama mi takiej prośby nie napisała. Do podstawy decyzji art.16,20,24,26,32ust.1 i 2, + art.15 ustawy covid, + art.104 i 108 kpa + rozporządzenie mówiące o wysokości świadczeń.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem