HEJ! Mam Panią Ukrainkę na zasiłku rodzinnym. Po weryfikacji w SG wyszło , że Pani 13.08.2022 r. wyjechała na okres powyżej 30 dni. Z datą 23.02.2023 r. ma ponownie nadany status UKR. Świadczenia od listopada 2022 do lutego 2023 zostały wypłacone, jedynie marzec jeszcze nie poszedł. Powinnam uchylić decyzję przyznająca zasiłek rodzinny? Następnie żądać zwrotu od listopada do lutego, i w marcu powinna mi złożyć ponownie wniosek na rodzinne aby jej nie przepadł marzec? Czy może nie powinnam żądać zwrotu już za luty 2023? Hmm?? Proszę o pomoc
No tu masz raczej klasyczne wznowienie postępowania uchylenie starej decyzji i wydanie nowej (odmowa/przyznanie) a później zabawa w NP bez odsetek. Na chwilę obecną spełnia przesłanki więc ja bym jej ten marzec wypłacił.
Szarak zostań na łączu żebym dobrze zrozumiała decyzja na stary okres - wznowienie postępowania (pismo), decyzja uchylająca ( powód brak uprawnień UKR), decyzja odmowna ( powód ten sam co w uchyleniu), decyzja o np? i dlaczego bez odsetek?
Wznowienie robi się postanowieniem. Wznawiasz bo na dzień wydania decyzji nie wiedziałaś, że utraciła status UKR (rejestru straży granicznej nie mieliśmy a PESEL błędnie był z UKR). Skoro utraciła status UKR i była powyżej 30 dni, to nie podlegała pod spec ustawę więc powinna Ci wykazać, że jest cudzoziemcem wskazanym w ustawie o świadczeniach rodzinnych. Karty pobytu z dostępem do rynku pracy nie ma więc z tego tytułu będzie odmowa. Jednak prowadzisz postępowanie na nowo więc chyba trzeba by było ją wezwać o dokument uprawniający ją do pobytu, ona przychodzi pisze że nie ma karty pobytu a ty wydajesz decyzję. w 1 pkt uchylasz starą decyzję w całości, w 2 pkt odmawiasz za okres XI/22-I/23, przyznajesz od II/23 bo ponownie podlega pod spec ustawę. Oczywiście, może jej się to uda odkręcić, podjedzie do straży granicznej i coś wykombinuje ale ciężko będzie jak wyjechała powyżej 30 dni. To tak na szybko.
Później NP art.30 ust. 2 pkt 4 Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się:
świadczenia rodzinne przyznane na podstawie decyzji, której następnie stwierdzono nieważność z powodu jej wydania bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa albo świadczenie rodzinne przyznane na podstawie decyzji, która została następnie uchylona w wyniku wznowienia postępowania i osobie odmówiono prawa do świadczenia rodzinnego;
art.30 ust. 2b. Od kwot nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych, o których mowa w ust. 2 pkt 1-3 i 5, naliczane są odsetki ustawowe za opóźnienie.
Jak widzisz pkt 4 nie ma w przepisie mówiącym o naliczaniu odsetek.
Szarak dzięki wielkie!
Jeszcze tylko pytanko czy do starego okresu zasiłkowego 21/22 podejmuje te same kroki? Pani pojawiła się u nas w 10.2022 więc zwrot za 1 miesiąc, ale tak samo wznawiam postępowanie, uchylam???
Coś teraz kombinujesz.... Ja myślałem, że ona u was już wcześniej była i pobierała świadczenia a nie zgłosiła wyjazdu. Czyli złożyła wam wnioski w X/22 na stary i nowy okres ? I z PESEL wyszło, że ma status UKR ? Przecież dostęp do straży granicznej mamy od listopada 2022 r. Jak wam to wcześniej nie wyszło ? No nic też zostaje wznowienie.