Wytłumacz mi proszę, bo już się gubię. Pouczenie OK. Na pewno także macie w decyzjach nadany rygor natychmiastowej wykonalności. Więc decyzje nie oczekują na realizację 14 dni. To w jakich przypadkach osoba powinna oświadczyć, że zrzeka sie prawa do odwołania ?
Art 108 tylko, gdy to jest niezbędne a nie przy każdej decyzji. Poza ty jest to z reguły ustalane podczas przeprowadzania wywiadu. Od decyzji z 1rt. 108 strona może się odwołać.
Art 127 po zrzeczeniu się odwołania decyzja staje się prawomocna i ostateczna. Robimy wywiad, wysyłamy decyzję, strona po otrzymaniu decyduje czy czeka 14 dni, odwołuje się czy zrzeka się odwołania. Po popisaniu oświadczenia możemy wypłacać. Odwołania nie można się zrzec przed otrzymaniem decyzji czyli nie można o to zawnioskować przy wywiadzie.
Dzięki Asia, u nas po kontroli w pomocy społecznej każda decyzja ma rygor art. 108. To teraz już nie wiem kiedy mają podpisywać te oświadczenia ? Tak na logikę to nie ma sensu skoro decyzje są natychmiast wykonalne.
Przepraszam, że się wtrącę ale nam kontrola zarzuciła nadawanie rygoru natychmiastowej wykonalności - nadużywanie. Wpis do protokołu. Także uważajcie z tym rygorem.
to zależy chyba od kontrolujących, bo nam natomiast zarzucili że nie nadajemy decyzjom rygory natychmiastowej wykonalności, więc teraz nadajemy wszystkim
Sztampowy wpis uzasadniający nadanie rygoru : "mając na względzie ważny interes strony". Wiem jak to brzmi, ale dopóki kontrola nie kwestionuje , tak jest. Dlatego moje pytanie dotyczyło Kiedy właściwie należy brać oświadczenie o zrzeczeniu się prawa do odwołania. O jakich przypadkach tu mówimy. Ponadto nie wiem jak u Was ale w wielu OPS -ach wypłaty świadczeń są "tuż " po wydanych decyzjach. Więc jak maja się decyzje uprawomocnić.