ZSO

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
ja_1

ZSO

Post autor: ja_1 »

Witam, mam pytanie Pan X miał SP na matkę. Matce orzeczenie skończyło się w kwietniu, nie składali wniosku bo wiadomo było, że od lipca i tak im zabiorą. Złożyli więc na SZO i dostali, czy mogą ubiegać się o ZDO po skończeniu okresu zasiłkowego?
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: ZSO

Post autor: kb »

po skonczeniu okresu nie - o zdo mozna wnioskowac do 4 miesiecy od wejscia ustawy...ale moga zrezygnowac z SZO i zlozyc wniosek o ZDO teraz
natusia

Post autor: natusia »

gdzi to jest napisane ze moze zrezygnowac z SZO i dostac ZDO
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kb »

w ustawie:) art. 5 - tam gdzie napisali za jakie okresy nie przysluguje ZDO
natusia

tam jest tak napisane ze ja nic z tego nie rozumie tragedia
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Iks »

natusia pisze:gdzi to jest napisane ze moze zrezygnowac z SZO i dostac ZDO
Wprost nie jest napisane. Ale to jest logiczne - skoro ZDO nie przysługuje osobom mającym ustalone prawo do SZO, to jeśli te osoby zrezygnują z jego pobierania nie będzie przesłanki negatywnej do przyznania ZDO. A jak pewnie wiesz, na siłę płacić nie możesz, więc jeśli osoba złoży Ci podanie w którym zrezygnuje z SZO, nie masz wyjścia - musisz uchylić decyzję. A jak już decyzji nie będzie to nie ma przeszkód do przyznania drugiego świadczenia.
Walka z wiatrakami since 1998.
natusia

moze i masz racje ale to wszystko jest chore tak nakrecili ze ludzie będą tak kombinowac szok :evil:
aluna

Post autor: aluna »

A mi się wydaje ,że jeżeli orzeczenie o niepełnosprawności wygasło w kwietniu 2013 r,to zastaje tylko SZO ,bo decyzja nie wygasła z mocy ustawy.
ODPOWIEDZ