zus - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 28 lut 2014, 19:26

czy ktoś dostał wezwanie do zapłaty z ZUS?
dostałam dzisiaj, wstępnie sprawdziłam deklaracje i przelewy
i jak narazie kwotowo pasuje.Oczywiście żądaja zapłaty w ciągu 3 dni.tylko nie rozumiem skąd wzięli te kwoty.Pomocy
~alex

Napisano: 28 lut 2014, 21:53

musisz się skontaktować z ZUS-em , tam Ci powiedzą o co chodzi
~Halszka

Napisano: 03 mar 2014, 12:27

alex, daj znać jak z tego wybrnąłeś.
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2014, 14:59

Najprawdopodobniej jeśli jest zaległość to za iiny wcześniejszy okres i może się okazać , że błąd jest nie w tych składkach, o które upomina się ZUS. Najprawdopodobniej trzeba będzie poprosić o wydruk z ZUS i samemu sprawdzić co się podziało. Życzę powodzenia.
ania
~ania
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2014, 21:13

Ja poprosiłam (na piśmie) o rozliczenie kont, al ei tak nie bardzo mogłam dojśc z tego kilometrowego wydruku od początku istnienia placówki.
~Ewcia.

Napisano: 06 mar 2014, 9:23

U mnie było tak, że była jakaś zaległość z 2009-2011 roku. Dokonywałam prawidłowo wszystkich wpłat, ale w styczniu 2013 r. miałam nadpłatę wynikającą z korekty za ten miesiąc. Potrąciłam sobie nadwyżkę w lutym, a oni zaliczyli mi tą nadpłatę już w styczniu na najdalsze zaległości czyli te z 2009 roku. I tak powstała mi zaległość za luty 2013 r.
~Anka W.

Napisano: 06 mar 2014, 13:42

Trzeba zobaczyć na wydruku kiedy zaczynają się różnice.
Potem analizować do przodu.
Ja musiałam sie cofnąć zdaje sie do 1999r i okazało się , że różnica wyskoczyła w składce wypadkowej (zmniejszenie stawki ubezpieczenia wypadkowego w marcu z mocą obowiązywania od stycznia i za tym zmniejszenie przelewu w kwietniu bez korekty deklaracji). Nadmieniam ,że korekty nie robiłam bo tak mi kazano w ZUS-ie (mieli sami zrobić automatycznie taką korektę ale zapomnieli).
Dopiero po latach przy okazji konieczności pobrania zaswiadczenia o braku zaległości dowiedziałam się , że mamy zaległoś i co ciekawsze wcale nie w składkach na ubezpieczenie społeczne a w składkach na ubezpieczenie zdrowotne podoiecznych. W ZUS-ie zarachowywali przelewy jak chcieli. Dopiero analiza wydruków i udowodnieniu błędu
ZUS dokonał korekty.
ania
~ania
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x