Zus domaga się zwrotu od OPS-u - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 17 paź 2017, 10:06

kołomyje przez błędy zus ja mam problemy
miałam Pania na Zasiłku pielegnacyjnym ZUS przyznał jej dodatek pielegnacyjny więc było uchylenie i pismo do zus, z pisma zus wynikło, że dodatek był wypłacony od tamtego roku więc zażądałam zwrotu. A później juz było tylko gorzej Zus telefonicznie informował nas, że tamta decyzje były wynikiem błędu komputera i oni je anulują. Przyznaliśmy kobiecie zasiłek pielęgnacyjny od lipca tego roku. Zus zwrócił nam nienależność. Dziś przyszło pismo, że po analizie wyszło im, że dodatek był wypłacany nie tak jak napisali anulowali tamto pismo i żądają od nas zwrotu skąd ja mam im te pieniądze zwrócić ? czy mam je potrącać z zasiłku tej Pani? pomóżcie bo już głupieję.
kala1
Starszy referent
Od: 21 mar 2017, 16:23
Zajmuję się: referent

Napisano: 17 paź 2017, 20:02

ale ze jak ? to w koncu ta pani powinna dostawac zasilek pielegnacyjny czy nie powinna ? nic nie rozumiem z tego co napisalas :) od lipca przyznaliscie ZP ? a za jaki czas ZUS wam zwrocil i czy tej pani w takim razie przyslugiwal ZP za ten czas kiedy uchylilas jej prawo do ZP w zwiazku z informacja ZUS,ze placa dodatek ? jesli oni nie przyznali jej nigdy dodatku to ona powinna brac go caly czas u ciebie, wiec to co jej wyplacilas za czas kiedy myslalas ze dostala dodatek, bo zus wprowadzil cie w blad , bylo swiadczeniem naleznym dla niej i nic z niczego jej nie potracasz...a to co zus wam przyslal, to w takim razie nie jest zwrot wyplaconego zasilku , tylko blednie przekazana kasa z zus i jako taka ksiegowa moze ja oddac z konta na ktore ja dostala...ale nie wiem czy sie dobrze domyslam, bo wierzyc sie nie chce ,ze po pierwsze zus taki blad popelnil i jednoczesnie kobitka sie zgadzala z tym, ze zabrlas jej zasilek choc nie dostala dodatku...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 18 paź 2017, 7:59

Pani jest w DPS zasiłek pielegnacyjny jej przysługiwał miałam odpowiedź zus, że nie jest uprawniona do DP, po jakimś czasie pracownicy DPS przysłali pismo i dołączyli decyzję z ZUS z informacją, że od marca został przyznany DP, więc uchyliliśmy decyzję i napisaliśmy pismo od kiedy ta Pani ma przyznany DP ZUS nam odpisał, że od lipca 2016 r więc zażądaliśmy zwrotu, między czasie wyszło, że ktoś się pomylił i ta Pani nie powinna mieć DP ZUS uchylił swą decyzję od lipca więc od lipca DPS w imieniu Pani złożył nowy wniosek o ZP a teraz wyszło, że ZUS znów się pomylił w piśmie, które do nas wysłali popełnili błąd i Pani nie miała wypłaconego DP od lipca 2016 tylko od marca 2017 więc zażądali od nas zwrotu kwoty 1224 zł w ciągu 14 dni :(
kala1
Starszy referent

Napisano: 18 paź 2017, 9:07

jak dla mnie to muissz teraz posprzatac w swoich decyzjach :) tzn, jesli nie przyslugiwal DP to znaczy ze przyslugiwal ZP i pani u was ten ZP powinna pobierac - bez pzrerwy, wiec wszystko co jej wyplacilas powinno sie jej nalezec i kasa z zus to nie jest zwrot nienaleznego ZP i po prostu wystarczy ja oddac - tylko twoje decyzje na ZP dla tej pani musza byc takie, ze caly czas przysluguje jej ZP (jesli naprawde przysluguje, bo nie miala tak naprawde uprawnienia do DP)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 18 paź 2017, 9:18

z tym, że ZUS tej Pani wypłacił dodatek za okres od marca 2017 do czerwca 2017 r. a od lipca my znów wypłacamy ZP my nie mamy tych pieniędzy bo poszło do budżetu jak jedynie mogę z zasiłku pielęgnacyjnego jej potrącać ZUS jej potrącał z renty a nie powinień
kala1
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x