najpierw zus przysłał pismo że osoba ma przyznany u nich dodatek pielęgnacyjny i żeby im podać kwotę nadpłaconego zasiłku pielęgnacyjnego. teraz przysłali pismo, że ZUS nie będzie nam zwracał nadpłaty ZP, bo wysokość renty jest za niska. Co z tym dalej zrobić? wydałam osobie decyzję uchylającą ZP, a teraz muszę zrobić wszczęcie postepowania i decyzję o nienależnie pobranym ZP????? (chyba bez odsetek???)
na który pkt z art. 30 ust. 2 się powołać w decyzji naliczającej zwrot?
ZUS mi odpisał, że nie mogą realizować potraceń ZP ze względu na mniejszą kwotę świadczenia wolną od potrąceń i egzekucji w przypadku potraceń sum egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne wraz z kosztami i opłatami egzekucyjnymi???
też takie pismo otrzymaliśmy.
1) dostaliśmy pismo z ZUS o przyznaniu dodatku pielęgnacyjnego z wskazaniem kwoty do zwrotu zas. pielęgnacyjnego.
2) pismo wysłane z OPS w terminie tj. w 3 dni o zwrocie ZP
3) odp z ZUS brak możliwości potrącenia
Prawdopodobnie ZUS wypłacił z wyrównaniem przyznane świadczenie wraz z dodatkiem pielęgnacyjnym bo goniły ich terminy, a teraz nie ma z czego potrącić.
Dodaliw piśmie, że jak sytuacja się zmieni w wysokości przyznanych świadczeń to potrącą.
Na tą chwilę pismo do teczki i więcej nic nie można w tej sprawie zrobić.
Nie wiem czy wydawać w tej sprawie dec. NPŚ jeżeli pierwszeństwo do zwrotu jest ze strony ZUS.
także czekamy...
u mnie prawniczka kazała wszcząć postepowanie i wydać decyzje o ustaleniu i zwrocie nienaleznie pobranych świadczeń (ale bez odsetek). Musimy żądać zwrotu wiec cos trzeba zrobić,, jesli ZUS zakończył sprawe.
ja zadzwoniłam do strony i sama zwróci