Witam
Mam pytanie, jak już wypłacimy zaległe świadczenia to robimy deklaracje do ZUS-u, (od lipca 2013r. korekta na "0" z kodem 14 22 00? oraz jak np. zrobimy zaległą wypłatę w czerwcu to z jakim kodem? również 14 22 00? Pozdrawiam
Według mnie z 14 22 00, nie ma przesłanek żeby zastosować inny kod. Dodam moje pytanie czy według Was opłacamy tylko składki emerytalne i rentowe czy też zdrowotne?
też mam problem z kodami. Pamiętacie, w poprzednim roku jak wyrównywaliśmy składki społeczne do uzyskania przez świadczeniobiorcę 25 lat składkowych to zgłaszaliśmy z kodem 50000, a na deklaracjach wykazując wyrównania robiliśmy to z kodem 30000. Może znów sie do tego przychylić??, ale wtedy kasa faktycznie do rąk świadczeniobiorców nie szła. Moim zdaniem te wyrównania zaległe od lipca 2013 nalezy jakoś rozdzielić od świadczenia bieżącego, żeby miec potem czarno na białym co, komu i za jaki okres było wyrównane. Sceptycznie więc podchodzę do kodu 142200. Spytam w moim ZUS, ciekawe co powiedzą
na stronie ZUS jest komunikat "Opłacanie składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe za osoby pobierające zasiłek dla opiekunów w związku z wejściem w życie nowych przepisów od dnia 15 maja 2014 r."; jesli jest problem z wyszukaniem to wrzuć to w google.pl i masz 4 stronnicowy komunikat z przykładami.
Nie, składka zdrowotna jest niepodzielna. W tej informacji z ZUS o składce zdrowotnej pisze tylko tyle, że za okres od 1 lipca 2013 do 14 maja 2014 jej nie wyrównujemy.