Pytanie do księgowych - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 26 maja 2014, 14:14

Mam taki problem. W wyniku przeprowadzonej u nas kontroli dotyczącej roku 2013 r. wyszło, że nadpłaciliśmy klientowi kwotę 45,17 zł zasiłku stałego. Klient zwróci to do naszej kasy- nie będzie z tym problemu, ale zastanawiam się teraz nad składką zdrowotną. Od zasiłku stałego klient miał odprowadzaną przecież składkę zdrowotną do ZUS. Jeżeli więc zwróci nam zasiłek stały, to muszę też skorygować mu składkę zdrowotną w wysokości 4,07 zł (tj. 9% z kwoty 45,17 zł), która w zeszłym roku z tego jak się okazało nadpłaconego mu zasiłku stałego została odprowadzona do ZUS. W zaleceniach pokontrolnych jest napisane, ze kwotę nadpłaconego zasiłku stałego w wysokości 45,17 zł należy zwrócić do budżetu państwa wraz z należnymi odsetkami w wysokości określonej jak dla zaległości podatkowych- czyli również tak należałoby zrobić ze składką zdrowotną? Jak to technicznie wykonać? Czy w ogóle jest jakaś minimalna kwota składki zaległej (np. jak u mnie za poprzedni rok), której np. korygować nie trzeba? Czy mogę z na bieżąco odprowadzanej składki odjąć te kwotę i zwrócić do budżetu państwa tak jak ze stałym, czy nie, bo to rok 2013 r.
Martex
Referent
Od: 21 kwie 2010, 12:02
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.ops.pl

Napisano: 26 maja 2014, 14:23

Uważam, że Twój sposób myślenia jest prawidłowy
AnkaI

Napisano: 27 maja 2014, 8:45

Ale dlaczego kazali naliczyć odsetki - przecież od świadczeń z pomocy społecznej nie ma odsetek, przecież to nie FA czy SR?. Mam kilka pism na ten temat.
Nina 1

Napisano: 27 maja 2014, 9:24

To są zaległości za rok 2013- w zaleceniach pokontrolnych napisano, że kwotę wynikającą z nadpłaty świadczenia- zasiłku stałego należy zwrócić do budżetu państwa wraz z odsetkami w wysokości określonej jak dla zaległości podatkowych. Jeżeli zasiłek stały, to również składkę zdrowotną- te świadczenia pochodzą z dotacji od Wojewody. Wiem, że niewykorzystaną dotację za 2013 księgowa zwróciła do Wojewody w jakimś określonym terminie, czyli faktycznie skoro okazało się, że zasiłek został nadpłacony za rok 2013 r. i dopiero teraz przy kontroli to wyszło- to faktycznie okazało się, że nie zwróciliśmy tej dotacji, czyli zasiłku stałego w terminie- dlatego też pewnie kazano nam naliczyć odsetki.
Martex
Referent
Od: 21 kwie 2010, 12:02
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.ops.pl

Napisano: 27 maja 2014, 10:25

Jednak dziwne to jest z tymi odsetkami. Przecież na koniec roku oddajemy niewykorzystaną dotację. zasiłek stały został wypłacony więc dotacja była rozliczona - przecież środki "nie leżały "na koncie. Teraz okazało się, że zasiłek stały należy zwrócić , no to okey ale bez odsetek. Może należy odwołać się od zalecenia pokontrolnego?
AKM

Napisano: 27 maja 2014, 10:47

Dotacja została wykorzystana, tylko niezgodnie z przeznaczeniem i podlega zwrotowi z odsetkami jak za zaległości podatkowych liczonych od dnia przekazania dotacji.
Agafia1

Napisano: 27 maja 2014, 11:05

Wg. tej zasady od zwrotów świadczeń rodzinnych z lat ubiegłych powinny być naliczane dwa razy odsetki:
1. na podstawie ustawy o sw. rodz. - odsetki ustawowe od nienależnie pobranych świadczeń, które ponosi świadczeniobiorca (decyzja o zwrocie)
2. na podstawie ustawy o fin. publ. - odsetki od zaległości podatkowych od dotacji wykorzystanych niezgodnie z przeznaczeniem, które ponosi OPS/Gmina
Tak rozumuje kontrola, tyle że w przypadku Martex, odpada pkt. 1 ponieważ ustawa o pomocy społ. nie przewiduje odsetek od nienal. pobranych zasiłków 8-)
Agafia1

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x