ZUS zwrócił wypłacony stały przed czasem - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 22 kwie 2024, 15:18

Witam
Pan od wielu lat pobiera zasiłek stały. 27 marca otrzymaliśmy wniosek z ZUS z informacją że od 7.06.2022r. ZUS ustalił uprawnienia do renty z tytulu niezdolności do pracy i prośbę o wskazanie za jaki okres i na jaka kwotę w tym czasie nasz pan C pobierał zasiłek stały.
Odpisaliśmy na pismo, na początku kwietnia wszczęłam postępowanie wysysam panu X + wniosek o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego (gdyż przebywa w zamkniętym ośrodku).
4 kwietnia otrzymaliśmy z ZUS pismo że przystąpili do potrąceń z tytułu zasiłków stałych, w dniu 5.04. 2024r. otrzymaliśmy przelew.
Nadal oczekuje na wywiad, a gdy wpłynie wywiad uchylam decyzje od dnia 7.06.22r., czy tak?
I dopiero wtedy księgowa, gdy jej przekażę decyzje uchylająca może zrobić zwrot do budżetu państwa?
(wiem ze będzie uchylająca bo nieoficjalnie wiem ze to wysoka renta)
ewaewa
Stażysta
Od: 05 cze 2017, 9:26
Zajmuję się: PS

Napisano: 23 kwie 2024, 8:01

Datą uchylenia decyzji jest data jej wydania, nie uchyla się wstecz.
Baba Z Lasu
Stażysta
Od: 26 lut 2024, 9:31
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 23 kwie 2024, 8:15

No tak, decyzja z dniem dzisiejszym a w sentencji jak to ująć? Bedę musiała zarejestrować zwrot (jeszcze nie wiem jak), jak to zrobić z glłową?
ewaewa
Stażysta
Od: 05 cze 2017, 9:26
Zajmuję się: PS

Napisano: 23 kwie 2024, 8:45

W sentencji piszesz ze uchylasz decyzje taka a taka (pierwotną) z dnia ... a w uzasadnieniu opisujesz sprawę i piszesz że nadpłacony zasiłek stały za okres .... w kwocie takiej a takiej pieniądze zwrócił ZUS. Ja bym tak zrobiła
Baba Z Lasu
Stażysta
Od: 26 lut 2024, 9:31
Zajmuję się: pomoc społeczna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x