Kobieta jest na urlopie wychowawczym do 31.07.2015 r. jest w ciąży i planuje nie wracać do pracy a przejść od sierpnia na zwolnienie lekarskie. za który miesiąc mam wołać dochód netto z ZUS. ?
A gdy ma do wykorzystania jeszcze trzy miesiące(21) wychowawczego bo tak późno złożyła wniosek, czy może go wykorzystać przy kolejnym dziecku, czy teraz ( od sierpnia)i jakie dokumenty- procedura ?
na każde dziecko przysługuje taki sam okres urlopu wychowawczego (z wyjątkiem dzieci niepełnosprawnych) - reguluje to kodeks pracy, z tego co pamiętam art. 186
Chodzi mi oto, że wykorzystała wychowawczy przyznany przez pracodawcę, ale przyszła do nas dopiero na czwarty miesiąc trwania urlopu.Myślała że będzie miała wychowawczy przyznany z automatu. Wykorzystała 21 miesięcy a przysługuje 24 miesiące.Gdyby chciała wykorzystać jeszcze te trzy miesiące jak to zrobić technicznie i czy w ogóle może?
Chodzi mi o to, że kobieta przyszła do nas na czwarty miesiąc trwania urlopu, myślała, że dostanie wychowawczy z automatu. Z końcem lipca kończy urlop wykorzystując 21 miesięcy. Czy może wykorzystać te spóźnione 3 miesiące i jakie dokumenty musi złożyć? jak to zrobić technicznie?
Kodesk pozwala udzielić 35 msc wychoawczego 1 msc ma wykorzystać ojciec czyli jak miała przynane 24 msc wykorzytstała 21 teraz zakończyła to resztę moż epo zakończeniu macierzyśnkiego na 2 dziecko pod warunkiem , ze pracodawca jej udzieli uropu i dziecko nie skończy 5 lat.
Ale kobieta jest dopiero może w trzecim miesiącu ciąży i chce jak najdłużej ciągnąć na zwolnieniu. Teraz chce wykorzystać te stracone 3 miesiące, późnie pójsc na zwolnienie lekarskie do czasu rozwiązania. czy moze odebrać te trzy miesiące spóźnienia teraz. Czyli od 01.08.2015 do 31.10.2015 r.?
Jak nie jest na chorobowym ani nie wróciła do pracy pracodawca może jej przedłużyc wychoawczy o te 3 msc ważne żebyś ty nie płaciła wiecej niz 24 a ona nie miała dłuzej uropu niż kodeks przewiduje.